Pages

Tuesday, December 18, 2012

cara atasi bayi sembelit

assalamualaikum.
selamat pagi ;)

semalam mama nak buat entri pegi melaka tapi baby izz meragam 1 hari dari pagi sampai malam.
sebabnya dia nak terberak tak boleh. beriya iya meneran tapi tak keluar. dia kena sejak malam sabtu.

baby izz kan dah mulakan solid food dia. mama selalu bagi puri apple, carrot + bubur nasi, dengan puri pisang. waktu pergi jenjalan melaka, mama bawa stok puri pisang sampai hari jumaat je. ingat nak beli kat melaka je pisang tapi dah ramai ramai , kelam kabut ..tak sempat nak ajak husband singgah beli pisang untuk baby izz.

mama pun buat kan bubur nasi je. tak campur apa apa. alhamdullilah baby izz makan sampai habis. pastu minum susu. kenyang dah la kan.
petang nye tu, mama nampak dia meneran. mama pun tunggu dia habis teran dan bawak p bilik air nak cuci. buka pampers...aikkk takde apa pun. hurmmmm sah la ni sembelit. urut perut dia..terkentut kentut. pastu dia meragam , susah nak tido.

bangun esok nye pun sama, nangis je..urut lagi perut dia...mama sampai tak ley nak buat kerja apa sebab dia nak dukung je...pastu gigit bahu mama sambil teran.


gambar sabtu petang..ni bukan tersenyum yea...elok je mama tengah nak amik gambar dia terus meneran. 
hehe

kesian dia...tak boleh jadi ni.
papa balik kerja je terus pegi giant, cari betik...pastu papa memang nak tukar susu izz. so kami tukar dari lactogen ke dutch baby. harga pun ok sangat kan.

balik rumah , mama buat puri betik dan bagi izz makan. dia makan dengan seronok nye. pastu minum susu dutch baby tu. pun habis sebotol. nasib baik awak ni tak memilih Izz...terima kasih ye anak :)

pagi subuh ni tadi, dia meneran lg. tp tak nangis la. pastu dia main2 atas katil sementara tunggu mama angkat dia. bawa toilet..tu diaaaa.....berjaya. alhamdullilah.

terima kasih la kat buah betik yang sangat melawaskan. kepada mama mummy ibu mak semua kalau baby sembelit ti buat puree betik yea...tapi make sure umur nye 6 bulan ke atas la ye..hehe.


-mamazoora-


10 peninggalan:

azza said...

zoora..
airis pun kerap sgt sembelit..
mmg dari kecik dia cmtue..
tp dia xjalan ngn pisang or betik..
klu makan pisang lagi sembelit adelah..
last2 kak azza bg dia makan buah prune..sunsweet tue..baru ok..xsembelit..susu plak..susu novalac it bagus tuk baby sembelit ni..airis kecik2 dulu mnum susu tulah..

aTieYusof Family said...

Bagi pure betik..
bagus juga ya.. nanti nak try kt Pa'e klu kot2 nti kena sembelit... Pa'e dh 2 tahun lbh..bagi buah betik terus lah...hihi:)

zoora qushairi said...

oo ye ke...sian airis. izz ni br nak start ni. ni br sekali makan betik dah ok dah dia membuang...pasni kalau tak ok jugak zura try cara lain plak. tak sanggup tgk dia gigil2 teran.

zoora qushairi said...

pa'e gigi dah penuh...tak yah pure dah ye...hihiii

NM03 said...

meneran pun kiut. hehehe

kite pun penah amek gambo anak tgh meneran. eh, geram nak kutil je rasanya. hehehe

awak campo ngan aper betik tu? blend mcm tu je ker?

MaMa CyDa said...

Ciannya bb, takpe nnt sok dtg opis auntie, auntie bg coklat ek. Lagik senang awak nak uk2 ^_^

abah khalisha said...

baby kalau makan pisang kejap je terus dia berak.hehehe

Daddy Ziyyad said...

baby on formula milk mmg ada yg kerap alami masalah sembelit..mmg kerap saya jumpa kes macam ni...So kalau anak tak fully b/feed, mmg kena make sure fibre intake tu banyak...puree betik tu bagus...

zoora qushairi said...

NM03 : ha'ah betik tu campur air sikit je pastu blend.

mama cyda : cekelat tu tak sempat adik izz makan kak cha habiskan dh ;p

abah khalisa : hari tu makan pisang memang ok je..pastu stok pisang abis lak.

daddy ziyyad : itu la tu...memang bagus betik ni ;)

N i e Z a said...

anak saya pon sembelit ri tu..sampai nangis2..ingatkan silap bg mkn ke ape..upenye pengasuh dia bg mkn carrot..tp carrot tu tak di blend smpai jd puri..just lenyek2 jer..patutla dia sembelit..

meneran ngan teruk skli..pas tu terus ckp ngan pengasuh..blend halus sume mkanan dia..alhamdulillah pas tu mmg dah x sembelit...

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers