Pages

Friday, December 28, 2012

bawah pengaruh dadah

hai la..kepala mama sangat pening sekarang ni sebab mama amik sebiji dadah bernama primifed..
hihihiii rilex rilex jangan tangkap ai ok...

mama selesema. actually mama resdung dari kecil lagi. masa belajar kat upm dulu,makcik  mama dah suruh buat minor operation untuk sinus tu. tapi mama tangguh tangguh sampai la dah beranak pinak ni macam susah la kan.

so bergantung pada ubat je skang ni.
rimas beb asyik selsema je.

mama tak boleh :

  • kena habuk sikit
  • mandi pagi2
  • sejuk lebih2
  • makan makanan laut banyak2 (udang,sotong,belacan,cencaluk)
  • orang usik hidung
cepat sangat mama terbersin, dan selsema selama 1 hari. bukan sikit2 nye selsema...yg kaw2 punya. jiran dengar mama terbersin pun boleh terkejut kot. eheee...sowi la ye.tak boleh kawal.

errr tak tahan nye. ni yang dok type entry ni sebab nak melawan ngantuk la ni. nak tidur tak dapat sebab anak2 kecik ni ha. kalau tidur confirm kakak kerjakan adik dia...adik plak merayap masuk bawah meja..ohh tak boleh tak boleh...tunggu papa balik jap lagi baru boleh nak tidur sekejap. 

sekejap pun jadilah. bayangkan bila dah makan ubat selsema yg berdos tinggi pastu kita tak tidur, gigil2 tangan..nak cakap pun tebal je lidah ni.....

primifed ni memang sangat kuat. nak beli pun susah hari tu..nak kena isi form,alamat rumah,no. ic, full name. 

ok dah tu je. jangan la kamu kamu hisap dadah yea. aaaa dah melalut dah ni .. . . .

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz .  . . . ....................






5 peninggalan:

Daddy Ziyyad said...

Primifed (Actifed) ni mmg jenis ubat selsema/tahan gatal yang drowsy/mengantuk. Utk patient yg ada resdung( allergic rhinitis), seelok eloknya ambil ubat selsema jenis yg non-drowsy/tak mengantuk, eg Clarinase/Clarityn/Zyrtec..dosage nya sehari sekali, makan waktu pagi..

Kalau teruk sgt simptom resdung nya, maybe perlu kepada ubat nasal spray..kena spray ke dlm lubang hidung setiap pagi..

Kalau makin teruk, mmg kena buat nasoendoscopy dgn pakar ENT, utk tgk komplikasi resdung ( eg polyps/ sinusitis)

zoora qushairi said...

thank you Dr.. dulu ada amik clarynase tu. nasal spray pun ada tp dah habis dah.

rasa mmg kena jumoa pakar ent semula..

sgt tension bila cepat sgt selsema.

abah khalisha said...

tido je..lena

cik nini said...

azan pun sama mcm akak..tp2 hari mesti seseme.tak seseme tak sah..azni yg rimas tgk die.smpi kne stanby tisu dlm hndbeg klu kuar dgn die..klu seseme je mkn ubat.. *sbb mak eh nurse..sonang nk dapek ubt.. pastu suh g hospital takmau..mcm nk bg ubt pengsan je..sedar2 dh dkt hospital..haaa br die tau..tgk resdung die tu kemain teruk lg..kdg2 tu mara nape la seseme takmau ilanggg

zoora qushairi said...

laaa iye ke azni. memang rimas pon azni asyik terbersin je. hahaaaa..org tgk dah rimas, ini kan pulak yg jd mangsa tu.lagi la...hahahahaa nak buat apa pun susah.

hidung jd gatal tak tau nak kata...errgghhh!

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers