Pages

Saturday, January 3, 2015

angan-angan satu ketika dulu


Hye.

Selamat tahun baru.
Kejap je kan dah 2015.

Siapa dulu2 suka berangan?
Sayaaaa!! Sampai sekarang pon gemar.

Salah satu angan-angan dulu, macam gambar kat atas tu la.
Nak ada suami yang minggu-minggu nya di habiskan dengan anak-anak.
haha gila jauh betul berangan kan.
Eee..pengaruh drama/novel la ni.

Tiap kali suami nak basuh kereta,anak-anak yang teruja nak tolong.
Terutamanya kakak.
Yang adik tolong kejap je.
 Bila seluar basah, dah meraung masuk dalam rumah.

Nampak remeh je,tapi
entah kenapa aku suka tengok aktiviti macam ni.

Hehe.
Ok lah.

Aku nak pi tanam bawang2 yang dah keluar daun tu.
Semalam incik somi dah beli tanah.
Tak buat jap lagi kena bebel.

Bai.






Monday, July 14, 2014

persiapan raya 2014

Hye.

Dah beli baju raya belum? Hee
Kami biasa2 je seperti tahun sebelum ni. Laki ku dah cakap baju melayu dia taknak beli. Ikut suka la..sebab baju melayu dia pakai jap je pagi raya tu.
ok 80% dah beli...tinggal baju melayu izz,kasut izz n arissa belum jumpa.

Biasanya baju baju beli dalam jusco. Tahun ni aku pilih baju semua dari Padini Concept Store (pdi,seed,pdi kids,miki baby). Sekali harung baju aku,husband,arissa , izz.

Awal tu survey jugak dalam jusco tapi harga macam tak reasonable. Before less rm145,less 50% dapat rm70++. Masih rasa mahal untuk seluar izz yang kecik ni. Masuk Padini, tengok harga ok la..PDI kids jeans rm39, t-shirt standard rm29/2 helai.
Seluar izz cuma ada yang Miki baby sebab badan dia halus.

Selesai baju budak2 ni, beralih ke baju papa pulak...senang sungguh laki aku pilih baju..tak sampai 10 minit terus settle..tak try dah sebab tiap2 tahun beli memang M size.

haaa pastu tiba turn aku , anak2 dah meragam,orang dah penuh..ohhh stress nya nak cari baju. Aku dah la lambat kalau belek baju,nak try semua. Pastu lepas try nak betul2 tudung ...silap aku tak pakai tudung instant..p pakai tudung bawal. So aku decide, cancel tak yah cari baju aku..lenkali la aku beli. Husband dah bebel2 suruh gak cari..arghh tak boleh beb. Aku kena tenang, baru boleh.
maka balik la kami,aku je tak beli apa.

Esok nya ahad,pagi semalam la...aku saja try ajak laki aku pergi cari baju. Dia ok je. Seperti biasa kul 9.50am dah parking depan jusco tunggu pintu buka. Semalam pergi jusco kinta city yang dekat dengan rumah ni, sebelumnya tu beli kat jusco aeon 18 jauh sikit.

Masuk je pintu jusco, nampak dah baju kurung yang aku berkenan..alhamdullilah ada size. Beli 2 psg .. harga rm59 dengan rm99..ok la tu..save cost tak yah beli yg rm200++. Hihi..try test semua ok,bayar, naik level atas, gi padini sini pulak..orang tak ramai sebab baru kul 10pagi...lengang je..haa aku suka camni la aman damai..tak nak bergasak pilih baju.pening.
Dapat 2 blouse lengan panjang,pun murah each rm39. Konon nak beli seluar sekali, tapiii size paling besar 32, aku boleh tak muat pulak..hahaaa perasan diri ni kurus. Tension je..tak yah la seluar hai..letak balik.

Cukup, dah siap. Aku tak beli dah kasut ke handbag...handbag tumpang bag diapers izz je. Kasut tak berani nak minta dah sebab januari hari tu vincci sale,aku beli sekali 3 psg dan tak guna-guna, simpan dalam stor. Memang kena jelingan maut laki ku la kalau kata nak kasut lagiii kan.

Waktu beli baju,teringat kat mak ayah,mak mertua,abah mertua.
Untuk abah dengan ayah dah beli. Tinggal untuk mak-mak belum dapat. Insyaallah next trip.

Done part pakaian..kuih muih pulak?
hmm takde mood nak beli kuih raya thn ni..aku buat sendiri je la ..weekend ni mula.

Ok itu saja...selamat bersoping kawan2.

:)




Wednesday, July 9, 2014

semoga dilanjutkan usia .

Olla.

Rindu pulak mrs blog ni.
Dah jarang nak type panjang-panjang kat blog. Tak cukup masa..makin lama makin busy.

Tapi hari ni free sangat so boleh manja-manja dengan belog jap. Nak post panjang2 kat facebook mau kena maki dengan friendlist yang suka "feeling annoying" tu .. haha

Kisah malam tadi,

Sebelum buka puasa, suami tanya,

Suami : ayg nak terawih tak?
Isteri : haa? **blur sebab fikir siapa nak jaga anak2 dua orang ni?bawak g masjid ke camana**
Suami : kalau nak, abang tarawih kat rumah je malam ni..nak p masjid malam ni abang tak sedap badan
Isteri : ohhh camtu..boleh2.

kami pun siap berbuka puasa, solat maghrib,lepas tu sempat pergi kedai beli barang nak buat bekal arissa ke tadika.

Sampai rumah, siap untuk Isyak dan tarawih..dalam pada tu arissa dengan izz dah buat sepah makan icecream berlemoih muka2 + selerak kan ruang tamu yang baru dikemas..Kena la marah dengan papa mama. Dedua sedih.

Kami mula solat, arissa n izz ,main2 kat sebelah kami ja dalam bilik.Memang nampak aktiviti diorang..
Izz nangis2 kat kakak,kakak peluk adik dia....tepuk-tepuk adik bagi tidur..terganggu sekejap sembahyang aku sebab arisa dengan izz macam anjing dengan kucing tak pernah nak baik. Tiba-tiba malam ni tidur peluk2..izz tidur lepas kakak bobok dia.kakak ambil selimut dan selimut adik Izz dia. Lepas tu,kakak baring termenung pandang siling.

Mama nya yang tengah solat terus touching..
Aku terbayang kalau tiba2 umur aku pendek...macamana anak-anak aku nanti.Siapa la yang akan jaga diorang..haihh terus menitik-nitik air mata..
Walaupun aku ni garang la jugak , tapiii SAYANG tu tak tau nak ungkap macamana. Aku berdoa supaya dilanjutkan usia..

Sebelum ni selalu borak dengan suami, kalau aku mati, letak bunga banyak2 tau kat pusara. Suami aku jawab, kajian menunjukkan lelaki yang ramai mati awal dari perempuan.Apa pun ini kuasa ALLAH swt yang maha berkuasa dan maha mengetahui..kan? Huhu bila fikir pasal mati ni, terus nampak muka anak aku ja.terus aku jadi takut dan berdoa ulang2 supaya aku panjang umur.

Aku ada borak dengan arissa ..

Mama: kakak,kalau mama mati macamana?
Arissa : saya cari la mama baru..*gelak2*
Mama : hmm...tak sayang mama la tu kan?takpe la mama mati la macam ni..
Arissa : ehhhhh tak tak...saya gurau je..saya sayang mama tau.mama jangan la mati nanti saya nangis tengok mama kena tanam macam dalam cite tanah kubur tu.
Mama : hahaaa pandai eh!
***hug hug***

Kenapa asyik cerita pasal mati ni??
Hehe..
Hidup ni kena selalu ingat mati kan? Baru rasa insaf selalu dan takut nak buat jahat.
Baru-baru ni biduanita negara pergi tinggal kan kita...selang beberapa jam tu Memen anak linda rafar..pastu buka facebook@berita boleh kata setiap hari ada kemalangan jalan raya yang meragut nyawa.hmm...

Nombor giliran kita ni bila pula nak kena panggil kan? Soalan yang hanya DIA tahu jawapan...

Semoga kita semua sentiasa berada dalam lindungan ALLAH swt..amin.

selamat berpuasa

Xoxo
;)






Wednesday, March 19, 2014

kalut.

Hari ni jadual sangat2 padat........!

Pagi anta arissa,anta husband,pergi poslaju,pergi Airpak courier.
Balik rumah kul 10am,tido kan izz,balut barang2,isi form,izz nangis,tidokan dia balik,sambung balut barang.
kul 12 jemput arissa,pergi kangaroo courier,pusing2 cari rumah sewa(nanti cite kat entry lain) balik rumah masak nasik/lauk kenyangkan anak2,kemas2 rumah,vacuum tgk jam dah 4.30ptg!
bergegas mandikan anak2,jemput husband,teman husband main badminton,pergi poslaju second round..
tapau dinner,makan,anak2 sepahkan meja balik.kemas,sapu,kutip baju kat luar,masuk bilik baju banyak x lipat, tgk sinki owhhh noo dah penuh balik!!arghhhh sambung esok......
Now tengok jam .. 22.42pm....
Zzzzzz....good nite.!

Monday, March 3, 2014

samsung galaxy tab 3 10.1

Hai.
:)
Bulan 12 yang lepas kan ada beli tab 3 samsung,awal guna tu ok je tapi selepss beberapa minggu , dia mula buat hal. Kalau dah setahun tu boleh terima lagi kan.

Masalah tab 3 :
●masuk charger tak detect. Kena restart device baru boleh cas. Ingat kan normal.
●cas tapi percentage bateri tak naik..20% je walaupun dah 2jam cas. Cabut charger dan on semula, tak sampai 15minit dah mencanak 100% pula.
● guna beberapa minit, mendadak turun dari 100% jadi 20%...pastu padammmmm... ohhh stress gila.

Pergi service center, selepas 11 hari baru siap. Depa tukar port utk charge tu..balik rumah excited la nak guna..cuba cas, sama gak masalah dia..tak settle pun. Esok tu hantar lagi sekali dan selepas 7 hari dapat semula..kali ni depa kata tukar motherboard..ok takpa tukarlah..harap2 ok.

Balik rumah cuba lagi guna dua hari...wahh kali ni lagi teruk..siap auto off tak buleh on. Menyirap pulak darah kite...

Dengan gigih nya pergi hantar buat kali ke 3...waktu bercakap dengan customer service tu aku dah rasa nak lepaskan marah je kat situ tapi fikir balik..tak guna pon..buat sakit je nanti..aku cuma kata "macamana ni.kali ke 3 dah ni".

Sampai aku tawar hati dah d3ngan tab ni ..siap masukkan iklan kat mudah.my nak jual..ramai gak yang sms n whatsapp nak beli...huhuu ampunn yea...tak jadi jual...takot kang korang guna tak sampai 2 hari dah rosak,mati la den kena cop jadi scammer jual barang rosak...kennn?

Ok lepas kali 3 masuk service center, dalam 5 hari siap, aku gi collect, depa tukar motherboard buat kali ke 2! Huh. Tukar lagi...masuk lam kereta terus on, tengok bateri ada 70%..aku guna ,guna guna guna sampai 20%...lama juga tahan .. bila dah kua signal "please connect your charger", aku pon connect dan cas macam biasa..dalam 4 jam dah full 100%..yeayyy dah ok alhamdullilah. Tapi tak puas hati lagi..aku guna lagi nak tengok bateri dia drop lagi atau tidak..jawapan nya tidak..guna 8 jam bateri ada lagi...

minggu lepas cas petang jumaat, ahad malam tadi baru cas balik..lama kan tahan..heavy use juga..jika dibandingkan, sekarang lagi tahan lama dari beli bulan 12 dulu..entah2 waktu baru beli tu dah memang problem kan? Hmm takpalah. Itu semua rezeki kan? Dapat yang tak elok pon rezeki...ni harap2 tab ni tak rosak lagi la buat masa terdekat ni..
Hari tu tanya kedai, kalau trade in depa ambil rm700 .uwaa half price..tak yah la trade in ka juai ka...guna ja la kan ^_^.

yang nak beli tu fikir bebaik ye..hehe..

chow sin chi...




Sunday, January 26, 2014

Cheeky Tots, De-Garden, Ipoh

Hari minggu.
Tak plan ke mana. Cuma nak ke Samsung service center sebab Galaxy Tab 3 yang tak sampai sebulan dah buat hal. Bateri tak boleh caj, kena restart baru boleh tu pun tak naik-naik..asyik la 43%. Lepas tu padam tiba-tiba sebab bateri dah 0%....stressss...

Sampai ke De Garden Ipoh, tutup pula pusat servis nya. Tengok kat website Samsung kata hari ahad buka..lepas tu sebelum datang tadi siap call samsung, kata nya buka jam 10pagi..argghh double stress..

Dah alang-alang ke situ, naik tingkat atas jumpa Cheeky Tots tempat anak-anak beriadah. Arissa dan Izz dah super excited loncat loncat. Kesian pula kalau tak masuk. Actually memang dah lama nak bawa tapi tak terpergi pergi.

Masuk lah kami. Ni caj yang dikenakan..


ok la bagi aku. berbaloi sesuai dengan tempat yang selesa,luas dan bersih.

kalau nak pergi pastikan anda dan anak2 ada bawa stokin. kalau takde pon takpe je..beli kat kaunter la macam kami.. Rm1.50/pair. kalau rm15/pair tadi memang keluar balik la. hihiii
Dalam tu ada mini cafe juga..banyak menu untuk anak-anak.

Ni rupa bentuk dalam nya...maaf gambar tak santek kamera takda..


paling best...gelonsor panjang..mama papa pon boleh naik yang ini tapi aku gayat tiba-tiba tadi + malu orang tengok dah tua-tua gedik naik gelonsor. hahaa

 suka lettew


layan ye papa..


ada banyak kereta kecik dan basikal..


ada musix room juga..


malas nak rotate...peace ~~~


dalam ni boleh buat birthday party...ehem...macam best je ...


izz suka main ni ja...len tak mau..


itu musix room, sebelah ada bilik masak-masak...ada dapur,anak patung dan maciam-maciam lagi..


berangan lah anak ku..

okies...itu aja gambar..
sesiapa yang nak pergi keluar masuk ikut suka hati .. boleh la beli annual pass berharga RM280/YEAR/PERSON. Jimat kalau kita pergi tiap-tiap hari kan...kalau jarang-jarang tak payah lah. membazir saja.


tata!!

:)




Thursday, January 23, 2014

Suami tak romantik?

Olla..

Kebanyakan perempuan mahukan lelaki yang romantika d amor kan?
Tapi nak buat macamana, tak semua lelaki itu begitu ye..nasib masing2 la.
Dapat yang romantik alhamdulillah, tak romantik pon alhamdullilah jugak tau!
Suami kita ada kekurangan dan kelebihan yang tersendiri. Betul tak? Kita je yang tahu.

Lagi satu, orang pompuan suka kan kalau suami bagi hadiah? Buat surprise ke kan...
Hihi..tapi ada lelaki yang jenis tak tahu nak buat tu semua..bila dia tak buat benda2 tu, tak bermakna dia tak sayang kita. Jangan dok tengok orang lain dapat hadiah dari incek suami dia,pastu awak yang tak penah dapat tu nak sedih sedih pula..JANGAN ye. Cecepat istighfar.
Lain orang,lain cara.

Haa apasal pula aku tulis benda ni ?
Aku salah sorang perempuan yang punya suami tak berapa nak romantik.hahaaa...
Tapi sangat bersyukur dikurniakan dia sebagai suami..jadi, bila dia tak reti nak bagi hadiah kat aku kan, aku selalu minta je apa aku nak..minta direct..jangan malu dan berkias kias..nanti melepas...kikikiii



haaa ni salah satu cara..kan dah dapat tu ...kalau dia diam,hang pon diam,aptb.
komunikasi sangat penting dalam hubungan.ni la dia.
hihi.

CNY banyak sale..apa lagi..cepat.

ok..bai
>_<

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers