Pages

Friday, April 6, 2012

Jom latih anak ke tandas .

yaayyy .. mama suke sebab Arissa dah pandai pergi tandas sendiri pada usia 2 tahun 2 bulan.


Mama n papa start latih dia untuk buang air kecil/besar kat toilet bila :
  • Arissa selalu cakap "mama..basah".
  • Baru sekali kencing dalam pampers , Arissa terus buka sendiri dan buang pampers dalam tong sampah dan ambil pampers baru untuk dipakai.
Ha..bila dia dah tunjuk kan tanda2 macam ni memang wajib la mama n papa bekerjasama untuk latih anak kencing/yak yak kat toilet sebab dia dah mula rasa tak selesa dengan lampin pakai buang yg kotor tu. 
Bagi mama n papa yang sibuk bekerja plak, perlukan keprihatinan dan tempoh yang berlanjutan.Dont give up.

Ada parent yang belikan tandas duduk yg ada tangga untuk anak kecil (harga dlm rm70-rm150:depends kat brand n quality) tapi macam mama yg tak kerja ni, mama beli Sweet Cherry toilet bowl cover je tuk Arissa..harga Rm9.90 je. Muat kat semua standard toilet bowl (tandas duduk). 

Arissa start kencing toilet bulan 1, 2012 hari tu.Seminggu pertama tu je ada 2-3 kali arissa kantoi kencing kat luar toilet.Tak sempat nak tahan dah :). Awal-awal tu nak buang air besar kat toilet bowl memang diakui agak sukar la. Dia x biasa duduk atas bowl tu lg. Nak x nak mama hadap kan je la "kuih" atas lantai toilet tu...huhu. tapi dalam minggu ke-dua dah ok dah dia..dah biasa dah. Lagi satu jangan lupa ajar dia flush sendiri lepas buang air kecil/besar. nampak remeh je tapi tu yang penting. 


Arissa sekarang walaupun pakai pampers masa jalan2, dia tetap nak toilet jugak. sanggup tahan tak nak buang dlm pampers. Mama pulak kekadang x selesa nak bawak dia membuang kat kedai makan / petrol pum. Sebelum tidur malam ,bawak toilet dulu...so bangun pagi kul 6.30 tu dia sendiri pergi toilet.


Alhamdullilah :)




*save budget..x yah beli mamypoko banyak2 dah*
ngeee :D






-mamazoora-


2 peninggalan:

MaMa CyDa said...

Ha ... dh bleh save bajet dah. Adli dh lama gak tak pakai pampers. Tp time mlm mmg kena pakai. Sbb sblm nih pernah pakaikan pampers time mlm, tgk dia tak kencing pun. tp biler time tak pakaikan plak, habis basah tilam dibuatnya hahahahah

Skang nk try train adik plak. Takat nih time nk uk uk jek dia pandai ckp. Time nak shi shi, habis terbarai huhuuhuh

zoora qushairi said...

syok kan kak dot tgk budak2 ni. xpe pelan2 plak train si adik..ni adik nak jadi abang dah x lama lagi ni..hehe

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers