Pages

Friday, April 13, 2012

Checklist barang bayi dan mama

Semalam takde kerja sgt nak buat so duduk meneliti apa-apa barang yang belum ada untuk new family member yg akan join kite jun atau july nanti :). Ada je barang yg boleh beli lepas2 pantang..Kat bawah ni senarai yg ada dan takde lg..banyak lg yg xde rupanya..kali ni no more jamu sbb dulu beli jamu kena stop kejap sbb baby jaundice so bila dah stop nk continue jadi malas..huuu


boleh la sesapa nak copy paste yea..buang mana yang taknak, tambah mana yang nak ;)

Keperluan berpantang
Set Bersalin Shaklee (Trial Set)
Buah Prune-senang beri2..x sanggup sembelit mcm dulu!!ngeri,.!
Lechitin Shaklee
Alfalfa Shaklee
Minyak Angin/Urut
Mandian herba 
Sweater
Selimut
Kain Batik
Stokin
Disposable Panties (Guardian/Jusco)
Maternity Pad/Overnight Pad*dulu pkai maternity pad kat hospital je,balik rumah guna kotex je lagi selesa.
Tuala Mandi
Tuala Muka
Toiletries*nak cari yg kecik2 utk bawak hosp*
Nursing Bra
Breast Pad(BEBE).*brand yg ni best sbb tebal ckit,serap pon ok dan x bergerak2 dr bra*
Bengkung
Bantal alas duduk.*nak buat lapik naik kereta..lepas jahit tau2 le ngilu.
Tungku  *kali ni beli tungku moden guna elektrik je..sume nak sonang kan :D.
Tukang urut .pon nak masukkan jgk =P

Keperluan Tidur/Bilik Bayi
Selimut
Selimut (hooded)
Bedding Set
Baby Cot/Playpen 
Mainan baby Cot
Kelambu
Bakul Baju 
3 Chest Drawer utk baju/barang bayi*lepas balik pantang*
Buaian bayi
Baby auto Cradle
Kain Buaian Bayi

Pakaian Baby

Baju -Pendek
Baju-Panjang
Seluar - Pendek
Seluar -Panjang
Rompers
Legging / Baby tight
Mitten/Booties
Sapu Tangan
Barut
Topi
Napkin
Mamy Poko newborn
Wet Tissue
Safety Pin
Changing Mat
Diapers Beg
Penjagaan Bayi

Bedak
Losyen
Baby Oil
Sikat baby
Cotton Bud
Nail Cliper
Nasal Aspirator
Ubat luruh pusat(hospital bagi)
Gripe water*spare kot2 terkembung.
Termometer
Minyak telon/yuyi
Detergent utk baby cloth
Pureen liquid cuci botol/puting botol

Keperluan Menyusu
Botol size S (avent)
Putting botol(avent)
Bottle warmer
Berus botol
Nipple cream Medela Purelan*sgt penting kot tak puting jd kering dan sakit lepas susukan bb..cream ni x bahaya tuk bb so dont worry*
Electric/Battery Operated Breast Pump(dah terseksa n sakit guna yg manual dulu)
Cooling Bag
Ice Pack*utk letak dlm cooling bag,nak bwk EBM masa travel*
Termos
Milk Storage (autumz ziplock)*simpan EBM
Milk Storage (bottle jj)*simpan EBM
Shaklee ESP Milk*mcm2 khasiat*

Keperluan Mandian

Tuala
Baby bath tub
Sabun
Shampoo

Keperluan Berjalan/Toys 

Beg Baby
infant Carrier
Stroller
Car Seat
Playgym
Blossom cosy farm
Toys(lamaze,etc)
*yg ni boleh je beli lepas2 pantang.dalam pantang mananya boleh jenjalan lagi kan .hehe 
Ok itu je setakat ni..tak tau la ada lagi ke yg tercicir.

*tak sabar :)



Mama zoora



1 peninggalan:

armouris said...

terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers