Pages

Friday, June 28, 2013

almond milk / susu badam (homemade)

Izz Rizqi mama dah 1 tahun lebih sikit :)

Mama cuba buat susu almond untuk dia.
Almond banyak khasiat kan. 
Susu badam mengandungi nutrisi yang diperlukan tubuh seperti :

Vitamin A
Vitamin B1
Vitamin B2
Vitamin E
Kalsium
Kalium
Fosfor
Serat
Protein
Magnesium
Zat Besi
Sodium

Dan antara khasiat nya :

Membantu menurunkan kolesterol 
Merangsang pertumbuhan kanak-kanak
Membantu mengurangkan gangguan pencernaan dan radang perut 
Mencegah osteoporosis 
 Membantu melawan sembelit 
Meningkatkan kesihatan ibu yang sedang hamil 

Ok mari kita share cara nak buat

1. Sangai(goreng tanpa minyak)
2- Rendam dengan air masak semalaman 
3- Keesokan hari nya, dah boleh masuk dalam blender, letak air masak. mama buang
balik air rendaman tu sebab takut je tengok kaler dia. hihi
4. Kisar sampai hancur dan tapis guna tapis teh yang kain tu pon boleh
5-sedia di minum

**kalau jumpa almond organic lagi bagus
** 500gram almond boleh dapat 2 liter susu almond
**mama tambah dengan kismis. kurma pun boleh(blend asing).

Elok diminum masa fresh tu..kalau tak habis ,letak dalam peti ais, handle sama macam kita handle EBM.

Senang kan? 
Papa tanya, kenapa panggil susu? takde letak susu pon? Alaaa dia panggil susu almond sebab kaler dia tu menyerupai susu, isi almond kan putih.

Mama tengok kat Giant Hypermarket, ada juga jual dah siap tapi buat homemade je la mudah..takde campur apa-apa yang meragukan.



 Yeaayyy Izz minum sampai habis. Alhamdullilah. Nanti mama buat lagi ye.
**pastikan anak anda tidak allergik/alah pada kekacang okey.

mommies yang belum cuba, boleh la cuba..
pasni mama nak try susu barli.

ok.
Assalamualaikum

^_^


3 peninggalan:

me.liyana said...

teringin nak rasa..tp mlsnyee nak buat hehe..aritu ada nampak dkt stegram fynn jamal jgk

zoora qushairi said...

hehe nanti kalau tetibe rajin try buat ye. ada juga yang blend almond ni dengan fresh milk..

Nur Amalina said...

Nak tanya..lps blend tu susu almond x perlu panaskan ke? Utk minum suam2..

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers