Pages

Sunday, April 21, 2013

Ikan pekasam kedah

Assalamualaikum...

Siapa suka makan ikan pekasam? Hehe..mama suka selepas kawen dengan orang kedah ni. Kalau tidak tak berapa makan sebab kat seremban jarang jumpa orang jual. Pastu mak pun jarang beli.

Kat kedah pergi je Pekan Rabu alor star,tingkat 1 menghadap main road tu memang sodap. Kalau tak beli pun,my MIL dan tok selalu jugak buat sendiri. Nak2 bila tiba musim ikan2 darat ni tengah banyak kan. Ikan puyu la feveret mama. Kecil halus je..

Sekarang mama kat alor star lagi. Kelmarin lalu nak ke jitra, mama nampak la signboard KIAH PEKASAM kat tepi jalan alor janggus....Uittt terus terbayang muka rozita che wan dlm drama kiah pekasam astro dulu tu ;p. So hari ni mama saja ajak husband pergi beli buat tambah2 stok yg ada. Malas nak ke Pekan Rabu...susah nak parking sebab dah ada kiah pekasam ni.hihi...

Pergi2 tgk ikan feveret iaitu lampam..tinggal 6 ekor kecik ckit pd tapak tangan. So mama minta la sume2 tu. Kasi habiskan je....pastu amik ikan sepat pon 6 ekor jgk. Mama tak tanya harga sebab biasa beli kt pekan rabu 1kg / rm10, 500gm/rm5 ja...masa nak bayar...tokey nya kata..ok kak rm20.. Gulp....mahal nyeessss ... Tgk dia timbang td dlm 500gm utk 2 jenis ikan tu. Takpa la ..rezeki dia kan...husband kata..maybe sebab dia guna nama 'Kiah Pekasam' macam rozita che wan berlakon..sbb tu mahaiii.... Nasib baik tak beriye beli sampai 2kg tadi tau...

(+_+)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 peninggalan:

lia said...

dulu x mkn.... tp tiap kali peknen mmg hantu pekasam he3

Ismail Said said...

Mmng pencetus selera pekasam ni..

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers