Pages

Wednesday, March 4, 2009

keSAYANGan aku.

Hari tu. balik rumah.rumah emak ayah. boring. Bukan apa. Masing2 sibuk dengan agenda tersendiri.gi kenduri, balik kampung dan macam2 lagi =). Tak tau nak buat apa. Menonton televisEn? Ouhh aku tak suka...tgK CD suka =). Baca surat kabar? Semua dah abis di baca..Magazine?takde yang baru.....dah lama tak shopping buku..then tetiba aku terfikir...nak menembak!yeaaa...menembak...!menggunakan NIKON D40 yang dah lama tak digunapakai....hehe....so ni la hasil tangkapan hari tuh...cam tak best jer ( still dlm proses pembelajaran)..+_~.

Syahid Azri & Nurul Arifah..pengarang jantung aku =).
Ok hari tu aku kata nak amik pix ular2 belaan kami sekeluarga...ni la dia ...

Ular ni...semua tau kan ular tedung , ular pembunuh...kena bisa dia ckit jer boley "goal". Ular ni baru dapat ...jadi dia garang sgt2!masa ambik gambar die nih, tangan gigil kot bila dgr nafas dia tuh....SssssSSssss......+_+

Mula2 dia sedap jer tidOr, bila dia dengar something jer terus tegak kepala....

tgk tu...tau jer orang nak amik photo die...huh..

Dia ni kecik lagi...if dia besar dia akan tukar kaler jadi macam coklat2 cair tuh...Dulu ada bela yg besar tapi .... ayah tak bg bela sebab risau kan bisanya terkena anak2 cucu dia. Ular yg ni abang aku amik senyap2 tanpa pengetahuan ayah aku.Hihi...sorok kat tepi rumah +_~..sssHHhhh...

Ni..ular katang@katam tebu??tak pasti...banyak sgt nama dia..yg ni bisa jugak tp x sekuat ular tedung.still boley hidop if kena patUk......aku suka kaler ular ni..hitam kuning....hurmmm...

Dia tengah kelaparan.....

Ok....ni ular paling lama kami bela...tahun ni umur dia 16 thun...next year ley amik SPM dah. ingat lagi dulu masa aku skolah rendah, ayah bawak balik rumah, just besar ibu jari jer...now .....dah besar peha dah...best bile die menjalar2 kat badan. sejuk jer.if ular liar kat semak belukar tuh,jgn la usik...itu bau die .....bUSYuuukkkk! ular bela takda bau pon okey. Selalu mandikan dengan sabun mandian Dettol.lalalaaa ...=). Tu kat belakang die tu ialah teman hidop beliau.....dah bertahun duduk bersama still tak pregnant jugak..hurm..takde rejeki.

Ramai yg ingat bela ular ni susah..nak kena bg makan hari2..oh tidak.paling senang nak bela ialah ular sawa....dia hanya makan sebulan @ 2 bulan sekali..bergantung kepada keadaan. Dia akan makan seekor ayam@musang(kalau badan die besar mcm dlm pic ni la,if kecik lg,just tikus,cicak pon cukup). Ok n then,after dah makan tu....die tunggu masa untuk terberak....proses makanan dalam perot die tuh lama jgk....mkn masa minggu baru hadam semua....cam kite kan kejap jer.hehe..Bila dia dah berak,dia akan salin kulit pulak.....pas salin kulit tuh,kulit dia berkilat2...mmg cantik...masa tu la org selalu amik kulit dia utk buat tas tangan, sepatu, belt,n banyak aa....tp ular kami ni tak boleyyyyy ok;). Syg ni dah bela lama.huhu...Ayah aku pesan, kalau dia meninggal dunia, ular tu jgn buang..bg kat zOo. Sesape yg berminat nak bela ular,kena la gi amik lesen dulu yea...tak mahal pon =). renew tetiap tahun brape hinggit jer ....huhu.
Ok dah .......tata +_+








6 peninggalan:

Elsa Soraya Othman said...
This comment has been removed by the author.
aizul said...

waaa saya nak ular itew!!

gnOlazOOra said...

elsaSoraya : menarik kan.?kamOo mahu 1?hehe..

aizul : berikan alamat nnti sy kurierkan 1...lalallaaa~;p

CaPiQa said...

kamoo sekeluarga membela ular?

err..

kte cume membela kucen. hikhik~~~

pesanan penaja: ular sawa nampak mcm nakal!

jejepp el waseem said...

nak tye boleh??
kat mana nk buat lesen ular eh?

Anwar Note said...

Sy bela seekor retic python 3bulan.. kwn bg..cmna na buat lesen yer?

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers