Pages

Thursday, April 26, 2012

Arla Kids Stick

Assalamualaikum.

Arla Kids Stick ! Yeaaa favourite Azra Arissa. Mama start bagi dia makan masa 11bulan kalau x silap...masa tu gigi dia ada dlm 2-4 batang.

Arla Kids Sticks ni satu kotak ada 6 stick . Price slalu beli kat giant rm11.50..kat carrefour/tesco memana mall yang besar ada je jual cheese ni.

Mama belikan ni sebab nak gantikan snek2 macam keropok,gula-gula,coklat tu. Memang mama tak pernah belikan arissa keropok/gula2 kat dia. Arissa makan bila ada orang bagi je...hihi kesian kan... bukan apa..taknak biasakan dia selalu sangat makan snek2 yang banyak kandungan2 yg tak sepatutnya.
Boleh makan tapi jangan kerap sangat yea :). *papa arissa sangat selalu beli aiskrim coklat nestle!haishh*

Lagi satu mama taknak gigi dia jadi macam gigi mama dia dulu..heheheee...

So sekarang tiap2 kali pegi giant/tesco/carrefour ke benda pertama arissa jerit.." CHEESE !! ". Dah mcm addicted la plak...tp mama limitkan sehari makan 1-2stick sahaja.! Kalau ikut dia,  dalam masa 1 jam dah habis dah satu box tu :). Dengan susu nye lagi...terlebih2 plak kalsium nanti.


Ok tu je nak share .

tataaaaa

-mamarissa-
*image from google*

Monday, April 16, 2012

macam tu rupanya...dunia2..

pagi ni tetiba rasa nak search Massimo Bread kat google ... (tak habis2 dgn massimo dia).

berderet2 kot cerita massimo vs gardenia..lepas baca one by one
-
-
-
-
-
roti ni pon rupanya jadi isu pasal rasis,politikus la sume ye. baru tau. aku memang malas dan tak gomar amik tau pasal politik ni.  

yang aku tau roti tu halal, sedap..!

kalau orang suruh aku support / boikot salah satu roti ni..rasa mcm ..alaahh x payah sama je. kalau aku beli roti G @ M pastu tetiap bulan owner kilang tu bank-in duit kat bank best jgk.. $_$ ..yea mata duitan. hahaa.. owner2 kilang/tepung ke ape ke dah tentu2 kaya raya berair...entahla labu...

**kalau tinggal kek negeri sembilan, kito boli roti Azan yang kilang kek pilah tu yo la yo =D


mamarissa
>_<




Sunday, April 15, 2012

Massimo Bread

Hehe hari ni nak cerita pasal roti. Aku memang suka sgt makan roti..
Seingat aku, dari kecil lagi parent memang dah ajar makan roti gardenia..roti lain tak kenal dah..hehe ..gardenia kan memang sedap kan..."enak dimakan begitu sajaaa..ohh gardeniaaa..".. ehh tajuk dah Massimo Bread tetiba nak cerita gardenia..heh.

Ok...
-
-
Pagi tadi pergi beli barang dapur di Giant Tambun..tetiba teringat nak amik roti..husband mcm biasa dah capai gardenia...pastu aku terpandang Massimo...mcm best je nama dia..Maybe orang lain dah biasa makan dah Massimo ni tapi aku x pernah lagi try..So amik la satu...Harga murah je rm2.40(pek standard).

Malam ni malas nak makan nasi...makan roti massimo + telur mata + cili sos + blackpepper :).

Hurmmmmmmmm.......rasa diaaaa...memannnngggg sedaappppp...tekstur dia gebu2....dan tebal..rasa lemak2 dia tuu....! aku makan 2 keping dah rasa kekenyangan.

Kenapa aku x pernah tau roti ni ada? x pernah nampak kat iklan TV pon....ke aku yang x perasan????kalau ada, memang aku dah ketinggalan kapal terbang la ni..huhu..

Ni bukan nak promote yer tp ikhlas dr seorang yg bernama "pengguna" .. :)
Entah...baru 1st time rasa ada roti yg lagi sedap dr gardenia...
Lepas ni nak beli massimo lagi ! Kita kena jugak rasa jenama lain kan..kot tak sampai bila2 yg tuuuuuu je...


Weeee sedapppp !


*image from google*

......sekarang nak makan roti bnyk2 sbb lepas bersalin nak diet ... x buleh amik carbo lebih dr 35gm sehari....!bolehkah ?? hihiii..nak seribu daya...xnak macam2 alasan ... ;)

tataaa

mamarissa >_<

Friday, April 13, 2012

Checklist barang bayi dan mama

Semalam takde kerja sgt nak buat so duduk meneliti apa-apa barang yang belum ada untuk new family member yg akan join kite jun atau july nanti :). Ada je barang yg boleh beli lepas2 pantang..Kat bawah ni senarai yg ada dan takde lg..banyak lg yg xde rupanya..kali ni no more jamu sbb dulu beli jamu kena stop kejap sbb baby jaundice so bila dah stop nk continue jadi malas..huuu


boleh la sesapa nak copy paste yea..buang mana yang taknak, tambah mana yang nak ;)

Keperluan berpantang
Set Bersalin Shaklee (Trial Set)
Buah Prune-senang beri2..x sanggup sembelit mcm dulu!!ngeri,.!
Lechitin Shaklee
Alfalfa Shaklee
Minyak Angin/Urut
Mandian herba 
Sweater
Selimut
Kain Batik
Stokin
Disposable Panties (Guardian/Jusco)
Maternity Pad/Overnight Pad*dulu pkai maternity pad kat hospital je,balik rumah guna kotex je lagi selesa.
Tuala Mandi
Tuala Muka
Toiletries*nak cari yg kecik2 utk bawak hosp*
Nursing Bra
Breast Pad(BEBE).*brand yg ni best sbb tebal ckit,serap pon ok dan x bergerak2 dr bra*
Bengkung
Bantal alas duduk.*nak buat lapik naik kereta..lepas jahit tau2 le ngilu.
Tungku  *kali ni beli tungku moden guna elektrik je..sume nak sonang kan :D.
Tukang urut .pon nak masukkan jgk =P

Keperluan Tidur/Bilik Bayi
Selimut
Selimut (hooded)
Bedding Set
Baby Cot/Playpen 
Mainan baby Cot
Kelambu
Bakul Baju 
3 Chest Drawer utk baju/barang bayi*lepas balik pantang*
Buaian bayi
Baby auto Cradle
Kain Buaian Bayi

Pakaian Baby

Baju -Pendek
Baju-Panjang
Seluar - Pendek
Seluar -Panjang
Rompers
Legging / Baby tight
Mitten/Booties
Sapu Tangan
Barut
Topi
Napkin
Mamy Poko newborn
Wet Tissue
Safety Pin
Changing Mat
Diapers Beg
Penjagaan Bayi

Bedak
Losyen
Baby Oil
Sikat baby
Cotton Bud
Nail Cliper
Nasal Aspirator
Ubat luruh pusat(hospital bagi)
Gripe water*spare kot2 terkembung.
Termometer
Minyak telon/yuyi
Detergent utk baby cloth
Pureen liquid cuci botol/puting botol

Keperluan Menyusu
Botol size S (avent)
Putting botol(avent)
Bottle warmer
Berus botol
Nipple cream Medela Purelan*sgt penting kot tak puting jd kering dan sakit lepas susukan bb..cream ni x bahaya tuk bb so dont worry*
Electric/Battery Operated Breast Pump(dah terseksa n sakit guna yg manual dulu)
Cooling Bag
Ice Pack*utk letak dlm cooling bag,nak bwk EBM masa travel*
Termos
Milk Storage (autumz ziplock)*simpan EBM
Milk Storage (bottle jj)*simpan EBM
Shaklee ESP Milk*mcm2 khasiat*

Keperluan Mandian

Tuala
Baby bath tub
Sabun
Shampoo

Keperluan Berjalan/Toys 

Beg Baby
infant Carrier
Stroller
Car Seat
Playgym
Blossom cosy farm
Toys(lamaze,etc)
*yg ni boleh je beli lepas2 pantang.dalam pantang mananya boleh jenjalan lagi kan .hehe 
Ok itu je setakat ni..tak tau la ada lagi ke yg tercicir.

*tak sabar :)



Mama zoora



Tuesday, April 10, 2012

Ayam Goreng Berempah Ulalaa...

Jom masak .

Bahan

Blend item2 kat bawah ni(jangan lumat sangat)

Jintan Manis
Jintan Putih
Ketumbar
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Garam
Serbuk Kunyit/Kunyit Hidup pon boleyy

Bancuh tepung beras (tepung jawi kata orang kedah..hehe)..jgn pekat , jgn cair..campurkan bahan blend tadi..

Celup ayam dalam bancuhan tadi..goreng dengan minyak yang panas...! Siap!

Jom Makan pulak ~

Tepung talam gula merah.

Assalamualaikum...

Semalam teringin nak makan tepung talam gula merah..Hari ahad tu dah beli yang ready made kat gerai depan surau Bercham Raya tp dpt 3 potong je sebab yang lain orang dah order. Sampai rumah, tengok arissa makan banyak plak..

So hari ni rasa nak buat sendiri...apa lagi..google resipi dan dapat kat  SINI  :)

Mudah dan senang...walaupon mudah tapi untuk orang macam aku yang jarang sekali buat kuih ni tersilap jugak kat bancuhan pertama..ngok ngek betul la..nasib baik tepung banyak extra! Don't give up .. Practice make puurrrfecctt...isnt it?  :).



alahaiii ni la rupa eh...bawah dah elok dah...atas plak terlembik + masin sikitttttt je..ahhh akan ku cuba lagi lepas ni. . 


*pregnant kali ni suke makan goreng pisang, kuih2 tradisional,laksa kedah. Masa kakak nye dulu asyik la secret recipe, western,western n western..boleh kata every week mesti maww..





- mama lapar -

Monday, April 9, 2012

akibat..

arissa tengok tv sorang-sorang...tiba-tiba dia bersuara...

"mama mama..abang Awi"...

haa..sape pulak abang awi ni..
mama pon tengok la...
hurmmm laaa Awi Rafael dalam konsert MANIA rupanya...


ni lah akibat selalu tengok TV..mama pon x kenal awi rafael tu camana rupanya >_<

......

Friday, April 6, 2012

Jom latih anak ke tandas .

yaayyy .. mama suke sebab Arissa dah pandai pergi tandas sendiri pada usia 2 tahun 2 bulan.


Mama n papa start latih dia untuk buang air kecil/besar kat toilet bila :
  • Arissa selalu cakap "mama..basah".
  • Baru sekali kencing dalam pampers , Arissa terus buka sendiri dan buang pampers dalam tong sampah dan ambil pampers baru untuk dipakai.
Ha..bila dia dah tunjuk kan tanda2 macam ni memang wajib la mama n papa bekerjasama untuk latih anak kencing/yak yak kat toilet sebab dia dah mula rasa tak selesa dengan lampin pakai buang yg kotor tu. 
Bagi mama n papa yang sibuk bekerja plak, perlukan keprihatinan dan tempoh yang berlanjutan.Dont give up.

Ada parent yang belikan tandas duduk yg ada tangga untuk anak kecil (harga dlm rm70-rm150:depends kat brand n quality) tapi macam mama yg tak kerja ni, mama beli Sweet Cherry toilet bowl cover je tuk Arissa..harga Rm9.90 je. Muat kat semua standard toilet bowl (tandas duduk). 

Arissa start kencing toilet bulan 1, 2012 hari tu.Seminggu pertama tu je ada 2-3 kali arissa kantoi kencing kat luar toilet.Tak sempat nak tahan dah :). Awal-awal tu nak buang air besar kat toilet bowl memang diakui agak sukar la. Dia x biasa duduk atas bowl tu lg. Nak x nak mama hadap kan je la "kuih" atas lantai toilet tu...huhu. tapi dalam minggu ke-dua dah ok dah dia..dah biasa dah. Lagi satu jangan lupa ajar dia flush sendiri lepas buang air kecil/besar. nampak remeh je tapi tu yang penting. 


Arissa sekarang walaupun pakai pampers masa jalan2, dia tetap nak toilet jugak. sanggup tahan tak nak buang dlm pampers. Mama pulak kekadang x selesa nak bawak dia membuang kat kedai makan / petrol pum. Sebelum tidur malam ,bawak toilet dulu...so bangun pagi kul 6.30 tu dia sendiri pergi toilet.


Alhamdullilah :)




*save budget..x yah beli mamypoko banyak2 dah*
ngeee :D






-mamazoora-


Thursday, April 5, 2012

Kisah Semalam :)

Dah masuk bulan ke - 4 dah aku tinggal kat Ipoh,Perak. Tapi tak banyak tempat pon pergi sebab mr.hubby sibuk kerja..dan weekend plak selalu balik kampung...Kedah n Negeri Sembilan.

Dan semalam aku ada BSP test.Orang ngandung..biasalah kan macam2 nak check.alhamdullilah result sangat cantik walaupon makan macam biasa.

8.00am : 4.5mmol
12.00pm : 4.0mmol
6.00pm : 5.00mmol
9.00pm: 4.8mmol

Ok lepas check kul 12.00pm tu, aku teringin nak p tengok camana rupa Kinta City Shopping Center (Jusco). So dr klinik terus drive ke sana..1st time nak pegi n tak pernah tau jalan ke sana macamana. Before tu ada tgk google map je :). Kalau nk naik highway dari tambun tu nampak je JUSCO kat belah kiri. Dengan condifent nye...ikot kata hati..last2 jumpa n alhamdullilah x sesat..Semalam p jalan berdua je dengan cik mek molek si Arissa tu je. Papa dia kerja.

Seronok jugak rupanya Kinta City ni..maybe sebab kat Seremban takde mcm kat sini...pape pon Seremban best jugak :). Paling best benda 1st aku nampak kt sini..FOSSIL..mmg dr dulu admire kat bag fossil ni.,Asyik beli online je sbb x jmpa boutique nye kt seremban.Dah ada anak kecik ni pastu suami yg sangat2 tak suka traffic jem ni mmg payah la nak turun KL kan. boleh kata yg favourite aku ada kat c2...Esprit,Fossil,MnG,Pco,auntie anne,etc. Pasti jadi tempat shopping wajib lepas pantang ni ok.
Ipoh Parade dia pon best...pergi hari tu tp x habis jalan sebab arissa meragam .
Dah penat jalan , perut dah kenyang, aku pon balik la...Keluar2 je dr parking Jusco tu aku dah confius sbb ada dua jalan,kiri dan kanan..mana satu ntah nak ikut...mmg no idea langsung dan macam biasa aku ikot kata hati jugak..amik kanan...ok..jln lurusssss je...pdah masuk dalam taman perumahan plak. Adoi yai aku patah balik...pastu ehh kua kat jalan yg td jgk..Hurm rilex2.minyak full so jalan je..nak call Mr.hubby mmg tak la kan. Mmg kena marah la nnti. hihi..Last2 aku ikot jalan yg banyak kereta ikot..Haaa...see.. dah nampak signboard Lost world of tambun, The Banjaran.Alhamdullilah dah jumpa..rupanya keluar dekat dgn taman rumah aku duduk. Best jgk sesat jalan ni, kalau x , x tau la aku boleh ikot jalan tu utk ke kinta city :).


Okiessss tata...nak siap p check up @klinik kesihatan :). Harap2 sume ok hari ni.

* terima kasih Jusco Kinta City sbb provide baby stroller camni..kot tak penat la arissa nak ikot mama jalan satu building tu :)



-mamazoora-

Monday, April 2, 2012

nahhh . . . .27 minggu ?

Assalamualaikum :)

Minggu ni si kecik dalam perot dah masuk 27minggu . Ohh x lama je lagi rasanya. Barang2 ada yg dah ada, ada yg x ada lagi..nak kena tengok checklist semula. Takot ada yg tercicir macam masa bersalinkan kakak nye dulu. nak beli baju dia tapi gender belum tau. Papa dia x bg scan dulu..tunggu balik kedah nanti katanya. Ok mama tunggu..Mama dah super duper excited nak tau baby boy ke baby girl yg dok kicking mama hari2 ni. Sangat2 aktif x macam kakak dia dulu..

Letih .. yurp sekarang sangat cepat rasa letih..baru buat kerja rumah ckit dah mengah,sakit belakang. Tak dinafikan, mengandungkan anak kedua adalah lebih mencabar dari anak pertama. Salah satu sebab nya, mama kena layan kakak dia yang sangat2 banyak kerenah. Arissa nak kan perhatian diberi sepenuhnya pada dia.Sampai mama nak duduk sekejap pon x boleh kecuali kalau dia tengah tidor macam sekarang :). Kalau papa dia ada, baru lah mama boleh rehat betul2...thanx papa sebab hari2 tolong mama buat itu buat ini...masak tu masak ni...nyum3 ..*really luv ur Mee Kuah*. hehe..

Haaa..ni baru duduk typing sekejap pon dah sakit belakang. Ohhh haii...cepat la 01 July 2012. Itu due date doctor bagi. Mama nya dapat rasakan yang baby tecik ni akan kua dalam bulan Jun ni..aaaa cepatnye kan. Yang kedua ni terasa sangat cepat sebab mama sedar yg mama pregnant masa dah masuk 3 bulan..hewhew ..  Cian baby..masa usia kandungan 1-3bulan tu mama sibuk pergi gym, aerobik yg hardcore punye semata2 nak kempiskan perot..sorry sayang..mama x tau awak ada rupanya ... masa 1st time check hujung Disember 2011 dulu, sangat2 terkejut bila doctor scan n nampak segala kaki tangan jantung dia sume dah complete. Menangis mama kat klinik tu...haishh. nasib baik ALLAH jaga dia. Mama nya langsung x perasan sebab period mmg x dtg sejak amik injection, pastu takde langsung rasa mual,loya,..cuma pening tu ada ckit tp ingat pening biasa, telan panadol je la masa tu bulan Oct - Nov 2011. I'm sorry baby............semoga awak sihat kat dalam ni..dan selamat bertemua mama n papa bila cukup masanya nanti ok... :)



:: mamazoora ::
02 April 2012

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers