Pages

Wednesday, July 4, 2012

selepas menelan beberapa biji pavlova ...... !





07 June 2012
10.00pm
at tambun,ipoh.

.....
mama sibuk online dan buat satu entry .. Apa Rasa Pavlova? sebab petang tu baru dapat rasa mcmana pavlova tu.

Tiba2....masa tengah ber'facebooking',..

opppssss sakitttt peruttttt...apasal ni...! boleh tahan lagi, 10minit lepas tu..sakit lg..ehhh lain mcm je..mama pandang muka papa yg tgh kusyuk tgk movie. Tak bagitau dia pon mama sakit perut. Lepas tu dah 10.30pm, mama mandi dulu before tido sbb mlm tu sgt panas...
Baring slow2 atas katil....adehhh sakit lagi..kenapa ni kenapa..tak pernah rasa sakit perut mcm ni. Nak buang air tp xde, mengeras pastu sakit ...mengeras lagi...sakit lagi...sampai tak tahan dalam kul 10.50pm mama dah menitiskan air mata sebab takut tiba2 bersalin masa tu...wehhh due date lambat lagi laaaa..... masa tu 7 jun, due 1 july..dekat sebulan lg tu..pastu p toilet check2 kalau ada bleeding ke..takde pon...cuma perut je yg sakit tak tau nak kata.

Last2 husband call mak kat kedah, mcmana sakit perut bersalin tu...mak kata sakit kerap..dan dia suruh ke hospital...apa lagi..terus la capai apa yg sempat, nasib baik hospital bag sume dah siap.*masa bersalin arissa x skt mcm ni, cuma pecah ketuban,masuk labor room,terus bersalin.*

Masa otw ke hospital ipoh tu, mama tanya papa... "abang tau jalan tak??"

dia bley jawab...

"entah..tau kot".. haishh jawapan yg buat perut mama lg sakit. ---*kitorg br je pindah ipoh ni*

Nasib baik jumpa jugak hospital...Terus ke emergency..mama tgk ramai gile orang tgh malam tu..Dah jalan2 kat situ tp tak tau nak ke bahagian mana...tanya pak guard, wad bersalin kat mana..

dia jawab "bukan kat sini dik..bangunan lain kat belakang tu..jom sy anta"..tima ksh p.cik.

sampai screening room mcm biasa buat ecg dulu,dekat 1/2jam. pastu doctor scan n check pintu dh buka brp cm...baru 1cm..dan dia kata blk rumah dulu klu sakit sgt n kua air/darah, sila dtg spital blk....apa lg, mama terus tny, "sempat tak klu sy blk kedah mlm ni?"..doctor tu bagi,tp jgn berenti mn2...pikir punya pikir, me n husbnd decide balik kedah jgk. sepanjang jln tu mmg contraction dah 5 minit skali...sentiasa berdoa semuanya ok.....

12.30am
08 june 2012
lembah perpaduan permai.

papa n mama sampai rumah dan amik segala barang nak bawa balik kedah.sempat bgtau jiran yg kami nak balik bersalin. main capai je apa yg ada. tak pikir apa..cuma pikir nak cepat sampai kedah.

1.00am
08 june 2012

Mulakan perjalanan dengan bismillah...dalam hati tak berhenti beristighfar. Risau tahap dewa dah masa tu. papa kata kalau betul2 tak tahan sila bgtau, dia nak berhenti kat hospital penang @ sg.petani. Alhamdullilah mama n baby bertahan.

03.30am
08 june 2012
Kg.padang lalang, alor star.

Yeayyy sampai jugak rumah mertua ku, Hantar arissa dulu. dan rilex kejap. Mak tanya sakit mcmana skrg..mama ckp, sakit dah 3-5 minit sekali. Dalam pada tu abah tanya nak bersalin kat mana. Mama kata kat hosp sultanah bahiyah je la..Mak plak kata, hosp bahyah ramai org takut depa suruh balik rumah dulu kalau baru bukak ckit.Jarak dari rumah nak ke hosp sultanah bahiyah agak jauh jugak. So mak suruh pergi Kedah Medical Centre (KMC).

04.30am
08 june 2012
Kedah Medical Centre

Abah n my husband register semua...tolak masuk labor room ... ECG lg sekali..n nurse check..laluan still 1cm lagi...aduhhh lambatnye...sakit dah tak tentu arah dah. Doctor yg handle mama masa tu ialah Dr. Kamaruzaman. Dia datang dalam kul 06.00am, check pintu lg..baru buka 1.5cm :'( . Doctor masuk kan ke ward biasa dulu, suruh tunggu if sakit terlampau atau bleeding, etc dia akan bawa ke Labor room semula.

06.30am
08 June 2012
Dalam Wad..tak ingat nama wad ;p

Amik bilik utk 2 orang. Sebelah mama tu chinese, dia b'salin c-zer.
Mama berdoa supaya normal la hendak nya. tak nak la c-zer..dah la pergi private tiba2 ni. Tak plan langsung nak b'salin kat sini. Kalau kat private c-zer dalam 7k-13k ... kalau company tanggung xpe jugak..ini sponsored by my laki n mil ..hihii.. Masa dalam wad ni mama asyik la berfacebook..nak menahan sakit yg datang 3-5minit skali tu. jam 7.30am, nurse comel datang bawak enema..untuk bersih kan segala apa yg mama dah makan..alahai ubat berak tu. 
Lepas dah settle , nurse datang cucuk kat punggung ubat untuk matangkan paru2 my little baby..Dr.Kamar bgtau ibu yg masa pregnant ada diabetes, ada risiko paru2 baby x matang dan nak2 masa tu baby yg dikandung boleh dikira premature (36weeks). ok cucuk la apa2 pon asalkan baby mama selamat.
Dah jam 10.30am...nurse datang n bawa mama pergi turun ke Labor room.masa ni still xde tanda bleeding ke air ke yg keluar.sakit je ..

11.30am
08june 2012
Labor room KMC

Nurse masukkan ubat...masih sakit mcm tadi..x lama tu husband sampai...dan tnya dah buka berapa...masih 1.5cm..papa balik rumah dulu pergi sembahyang jumaat. nanti after 2pm dia datang balik..mama tergolek atas katil menahan sakit.

2.30pm

Masih lagi menahan sakit ..kali ni terlampau2 sakit ..serius tak tahan..nurse pesan td klu x tahan sgt inform kat dia, nnti dia bg ubt tahan sakit...klu blh xnak ubat tu tp sebab mama tak larat dah...dari malam td dok tahan sakit..so nurse masukkan ubat tahan sakit tu..x sampai 10 second..kepala mama dah pusing2 n khayal.. so sakit tu rasa x rasa sgt la...mama terus tertido..actually separuh sedar masa tu. ok la tu dari tadi...berpeluh2 walaupon bilik aircond..
masa husband sampai,mama sgt2 pening...sebab ubat tadi tu..tah apa yg mama tanya dia masa tu mama tak ingat dah..

4.00pm

uwaaaa masa ni mmg nak nangis je...kenapa la lama sgt...berpeluh2 dah..sakit sangat2 tp baby tak turun2..nurse check kata kepala baby tinggi lagi..Ya Allah...masa tu hanya mampu berdoa...percepatkan la semua nya..tak tahan nak menanggung..tak cukup dgn ubat tahan sakit, nurse suruh sedut gas plak..pastu letak tiub kat hidung tu..aarrhhhh rimasssss..!

5.15pm..

Papa teman dalam labor room..pegang tangan dia kuat2..dan tiba2 mama betul2 tak tahan dah...papa kelam kabut pegi panggil nurse kat luar. dan papa terus keluar....nurse tanya, eh suami tak nak masuk ke...mama sempat cakap dgn nurse tu..

"ehh tak payah panggil dia..nanti dia pengsan"...hehe..kesian papa ..dia mabuk darah.

Nurse dtg terus check..ok dah buka 6cm...n kepala baby pon dah turun.
Dr.Kamar pon sampai..n nurse2 prepare apa yg patot..letak kaki kat atas dua tiang tu..n tangan kiri kanan pegang handle tepi katil....lain dari hospital seremban dulu. Masa arissa tu, masa nak push, tangan kena  pegang pergelangan kaki..
Ok..lepas beberapa kali push...akhirnya keluar la si kecik mama...dan keluar2 je Dr.Kamar terus azan kan masa tu jgk...perasaan masa tu....sangat2 legaaaaaaaaaaaaaaaaaa......syukur alhamdullilah 5.34pm jumaat Izz rizqi keluar dengan berat 2.45kg .. walaupon kecik tp nak keluar kan dia lagi susah dari arissa yg 2.7kg dulu...lain baby,lain rasa dia..

Doctor bagitau, baby lambat turun sebab tali pusat banyak kat leher dia..nasib baik tak terbelit.

Haaaa tiba lah time untuk dijahit..ya ampun...teringat masa arissa dulu...sangat2 sakit la bidan tu jahit.... sebab tak letak ubat kebas...Yang kali ni....mmg tak sakit n tak rasa di jahit..tau2 dah siap jer..ALLAH swt tu MAHA ADIL ... Dulu, nk bersalin kan arissa mmg mudah tapi sakit yg teramat waktu jahit...Sekarang, sakit yg melampau masa nak bersalin kan Izz rizqi...19 jam contraction...tapi masa jahit sangat best tak sakit langsung..so....fair la tu kan..hehe..alhamdullilah...

Papa pon masuk balik ke labor room..senyum je dia..suka lettew dapat hero dah...
Kul 6.00pm masuk wad balik..baby diorang amik bawak ke nursery terus. dan mama disuruh rehat..wahhh sangat mengantuk dan lapar lepas bersalin tu.

09 june 2012.

Discaj..masa yang ditunggu2. nak bawa baby balik rumah. ramai yg tanya kos bersalin di KMC berapa...hmm rasanya setiap org berbeza kos nye. tapi range dalam rm2000++ . Mama kena rm2900. Macam adik ipar mama kena Rm2400. Service di KMC memang sangat best. dari bilik, labor room, staff..semua best..

*bersalin kali kedua ni mama rasa cepat sihat..hari  ke 3 dah bley berjalan tanpa rasa sakit. dan membuang air besar tanpa sembelit :). Pantang hari ke 24 dah balik rumah sendiri  dan uruskan dua anak kecik..hoho...


ok .. pengalaman bersalin lepas makan beberapa biji pavlova. hikss

mama arissa + izz

:)




3 peninggalan:

MaMa CyDa said...

Adehhh ... tetiba rasa ngeri plak nak bersalin walaupun dah kali ke3 nih ...

Akak ms Adli dulu 12jam menahan sakit.separuh matilah rasa ... tp time jahit tak rasa apapun sbb dia bius. Masa Arif, sekelip mata bersalin, cam mimpi tp masa jahit ... sakitnya, sbb dorg tak bius. kata dorg koyak tak besar even Arif berat dia 3.3kg. Masa Adli siap kena potong lagik even berat dia 2.95kg jek huhuhuh
Itulah ... bahagian memasingkan ... Allah tuh maha mengetahui ^_^

s a r said...

assalamualaikum beb.

miss u so much. :')

tahniah beb. dapat Izz Rizqi. macam nak nangis tetiba baca kisah kaw ni beb. dengar sebaris nama tu lagi buat aku nak nangis. huu ~ sampai sejuk2 tangan aku nak menaip ni ha.. huu

~ptut la agak lama kaw tak update.

tahniah banyak2 kali beb. aku macam speechless. tak tau nak cakap macam mana. :')

zoora qushairi said...

kak dot...lain2 kan setiap baby..takpe..kite doa kan kak dot mudah bersalin yg ke-3 ni yea...akak dah kena standby je tu kan...ntah2 keluar awal .. hehe :)



wani..!!!!! i miss u too!!! hmmm esok pagi aku balik seremban plak. pantang kali ni merata2 tempat aku duduk. hehe..jgn sedih2 wani...nasib baik baby aku tak keluar kat highway kan ;p

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers