Pages

Monday, November 30, 2009

detik terindah ...:)



Sabtu.
07 nov 2009..
.Aku kerja. macam biasa.sabtu minggu pertama. Office plak pon macam biasa.takde air lagi masa tu. Aku macam biasa jugak lah kena mengusung pewot yg mmg dah sarat sangat2 pergi ke toilet selang dua building dari office aku tu.Gagah kan jugak la diri.Masa tu setengah jam skali asyik rasa nak terkucil.Pastu yang peliknye dah ada cecair macam air putih kua ckit2. Tak bnyak pon.Sgt sedikit.Tu yang aku ignore jer sbb org kata air ketuban kua macam air paip.hehe...
Ok aku kerja sampai kul 1pm. then along jemput, aku ajak die pergi jalan2 kat parkson.dia tanya nak bli ape...aku kata takde ape...saja window shopping before bersalin.die pon ikotkan jer kerenah aku masa tu..dah cukup sejam lebih jalan2, kami pon pulang ......
Kat rumah takde ape pon yang terjadi.hikS. perot x sakit pon.cuma pinggang tu mcm nk patah.
...............ok cukup utk hr sabtu 7nov2009.



Ahad
08nov2009.
hari ahad hari bercuti sekeluarga kan...erm....aku dah boring dok umah pagi tu...pastu tetibe family aku ajak gi hospital kuala pilah..melawat pakcik aku sakit..diabetes...baru lepas kena potong kaki. Along tanye aku ok ker nak pergi....takot aku terberanak dalam kereta sbb badan aku sakit2 plak masa tu tp still boleh bertahan. So, kami letak hospital bag siap2 dalam kereta. Aku tak risau sgt sebab if anything happen, aku kan nak ke hospital kuala pilah.hehe..
Dalam kul 12 kitorg selamat smpai ke hosptal pilah, dah tgk pakcik aku, abg aku pulak ajak balik kampung terus kat Padang Lebar, batu Kikir. Aku on saja.....tetap gagahkan diri walaupon hati ni rasa semacam jer :p. Sebab cecair tu masih keluar tp sikit. Petang dalam kul 5pm kami trus balik seremban.
Sampai malam takde ape2 pon yg jadi.......



Isnin
09Nov2009
Aku kerja. Office takde air lg.pehhhh penat giler aku berjln ke toilet tu. cecair tu kua jer lg. along tnya doctor dkt opiz dia,then doc kata if kua air ckit2 tu kena pergi hospital immidiately jgn tunggu2. errrrr.....aku degil.aku kata dgn along rilex dulu. tak sakit sgt pon.
tghhari tu aku gi mkn dgn fina dkt MAINS.
Sampai opiz aku rasa air tu kua lg ckit. rasa mcm nk gi hosp tp aku tahan dulu. Balik dr opiz along kt if mlm ni tak berenti jugak trus gi hosp.ok tgk2 pas isyak still ada, aku pn gi la hosp seremban.smpai sana trus masuk screening room. aku disuruh pakai kain hosp tu, then doc pon jlnkn tugas dia. dah check sume doc suruh blik dulu sbb semua ok, servik br buka 2cm katanya.
aku pon balik......



10nov2009
selasa
3.00am.
aku tgh tido,rasa nk terkencing tp tahan kejapsbb mls nk bgun...ahhhh last2 dah tak ley blah....berlari2 anak ke toilet, tp smpai jer dpn pintu toilet u rasa mcm air paip kua...aku kejut along n mak....then ni baru btul2 air ketuban pecah. dah siap2...trus along hantar gi hosp...pergi blik ke screening room tu....doc check blik ....dah buka 3 cm. register masuk ward. air ketuban tu bnyk gile...smpai hospital kua lagi. habis kot basah sampai ward.kul 5lebih br settle sume, along pon balik rumah dulu.
Masa 5lebih ni, aku dah rasa sakit2 dah. nak tido tak bley, mengiring x bley, sume tak kena..adoii yaii....smpai la jam 730pagi doc check aku, die kata dah kena masuk labor room.....dah buka 4cm...errr berdebar2...830am nurse dah tolak aku ke labor room tuh...duduk la aku sorang2 dlm bilik tu. dia masukkan jarum kat tgn utk masuk ubat n air.......nurse yang teman aku nama dia Anissa.Comel n sgt baek la dia. dia duduk sebelah aku sambil pegang perot..kira contraction bape kali dalam masa 5 minit. berpeluh2 dah aku tahan sakit2 pinggang masa ni.
sampai la jam 11.40am.......aku dah tak tahan....masa tu aku sorang .Anissa ntah gi mana ntah.Ade nurse lalu kat c2 aku suruh dia panggil nurse sbb aku dah tak tahan. rasa macam nak terkeluar sgt......
ada 4 org depan aku...tetibe Anissa tu termenjerit plak sbb dah nampak rambut baby...aku lagi la gabra.Anissa ni budak lagi...klu x silap, die lahir thun 1987 ;).hihi...pastu masa ni la diorg suruh teran kuat2....tarikh nafasssssss dalam2..................TERANNNNNNN!!!!!!!!!!! sekuat hati....4 kali teran baby pon kua.jam 11.56am..dgr suara die....menitik air mata aku....nak2 bile nurse letak atas dada aku....hanya org yg dah rasa jer tau perasaan tu....hilang sakit2 tu sume..senang jugak la nak kua kan Azra Arissa seberat 2.7kg ni.Alhamdullillah. Banyak kan doa.Selalu ingat kat allah,suami, mak ayah...before tu mintak maap siap2.hihi.nak2 org degil mcm aku.
TAPI masa kena waktu nak diJAHIT.........adoiii yai rasa nak sepak apa2 yg ada kat c2. doctor dah bius tp dia kata kulit bahagian luar tu mmg kena tahan ckit.bukan tahan ckit, tahan bnyak....
erm. yg belom bersalin tu jgn risau plak...ok jer sebenarnye. sakit dia kejap jer.lepas dah jahit tu ok dah....
sayangnyer suamiku tak bley masuk tengok aku bersalin sebab kes H1N1. takpe la...anak kedua ti harap2 bley tgk la yea.hihi ;p.



ok dah.......azra arissa dah bangun nak susu....kejap sayangggggggggg!!!!

0 peninggalan:

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers