hmm.
sejak bekeluarga,apa yg anak dan suami suka makan mesti nak cuba buat sendiri je..lebih puas hati.
aku mmg tak tau masak.tapi belajar,belajar belajar....laksam ni je dah bape kali dah try. first try dulu hambik ko keras gila. tp suami aku makan juga...dia kata,takpa nanti cuba lagi..
cuba punya cuba, kali ke berapa ntah akhirnya baru jadi.
alhamdullilah.
Resipi laksam
Bhn2 utk laksam
Tepung beras 3 cawan
Tepung gandung 1/2 cawan
Air suam 4 cawan
* guna cawan yg sama utk sukatan
* adunan dia nanti cair je
Cara2
Cara2
1. Gaul semua bahan2 di atas & tapis
2. Panaskan air utk mengukus laksam
3. Ambil tudung periuk sapu dgn sedikit minyak
4. Kukus selama 1 @ 2 minit & angkat..biarkn sejuk & gulungkan
Bhn2 utk Kuah Laksam
Bhn2 utk Kuah Laksam
Ikan sardin @ ikan kembung 10 ekor(zura guna kembung)
Santan 1/2 kg
Bawang besar
Garam
Asam keping
Sedikit lada hitam
kerisik (2-3sudu)
Cara2
Cara2
-Rebus ikan & toskan(air rebus jgn buang) ikan tu asingkan isi dan tulang (tulang jgn buang) kisar tulang ikan guna air rebusan tadi, kemudian tapis masuk periuk siap2.
-Kisar bawang & isi ikan (guna air rebusan juga)
-Kisar bawang & isi ikan (guna air rebusan juga)
- Panaskan atas dapur
-Masukkan pula santan, asam keping,kerisik,lada hitam,garam
-Tunggu sampai mendidih.
Ulam-ulaman
Ulam-ulaman
Timun
Taugeh
Kacang panjang
Kubis
Bunga kantan(takde pon takpa)
Hiris semua ulam ulaman * kalau nak pedas makan dgn sambal cili kering ( kisar cili kering & garam,didih atas api jap)
Hiris semua ulam ulaman * kalau nak pedas makan dgn sambal cili kering ( kisar cili kering & garam,didih atas api jap)
selamat mencoba kepada yg belum coba. hehe
2 peninggalan:
sedaknyeeee..lame tak mkn laksam
Sedappnya Laksam..lama tak makan ni..sllu dok buat laksa penang je..hehe..betul tu, klu dah anak & suami suka msti kita berusaha belajar utk masak...:)
Post a Comment