Pages

Saturday, September 24, 2011

MAA Takaful .

a.ha.. sebenarnya dari arissa lahir lagi dah terfikir nak amik edu. plan tuk dia..tp asyik tangguh sebab x kenal mana consultant. pastu x reti nak pilh mana satu yg ok..Prudential,takaful ikhlas,etiqa,maa...banyak bebenar. Last2 hari ni aku register kan arissa under Educational Plan MAA Takaful. Kebetulan semalam p beraya kat rumah makcik,pastu anak dia yg bekerja sebagai cikgu tu rupanya consultant utk MAA takaful ni. Lepas dia explain semua,dan aku pon dah pikir habis2an, aku pon setuju. hehe...Untuk tahun ni aku amik yg paling minimun sebanyak Rm50 sahaja. Rm50 ni takde Medical Card..Aku plan, next year Januari baru nak start yg Plan Rm150(termasuk medical card). Yang best nya tentang MAA Takaful ni, kita boleh keluarkan duit dengan syarat kena tinggalkan rm1000 dlm akaun. Dalam erti kata lain, kita boleh amik 80% daripada jumlah simpanan yg kita ada..Lepas tu kalau dah ada medical card, misal kata anak kita terkena apa2/kena warded secara tiba2(tapi minta dijauhkan anak ku dari sebarang perkara tak diingini), cuma hulurkan medical card tu je.Ini salah satu langkah berjaga2.Ok lepas tu tak payah keluar ape2 duit kecuali KPJ,kena byr deposit rm200,masa discharge dipulangkan semula. Kalau warded, setiap hari tu akan dapat elaun harian.Depends pada pakej yg kita amik. Benda ni penting utk masa depan anak kita. Kalau parent kaya raya takpe la tak payah risau. Untuk yg mcm aku, ni la cara nak tolong masa depan arissa. Taknak dia pinjam PTPTN dah mcm aku!Jenuh nak bayor.  Huhu..Itu la cerita dia... :). Sekian......Mekasih.


-mamarissa-

1 peninggalan:

Kakzakie said...

Betul tu. Lagi pula kita tidak tahu panjang mana usia kita. Harap kalau apa-apa terjadi pada kita anak-anak masih boleh terus belajar... Kalau terjadi pada anak kita masih ada walau tak ada insuran...

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers