Pages

Monday, July 14, 2014

persiapan raya 2014

Hye.

Dah beli baju raya belum? Hee
Kami biasa2 je seperti tahun sebelum ni. Laki ku dah cakap baju melayu dia taknak beli. Ikut suka la..sebab baju melayu dia pakai jap je pagi raya tu.
ok 80% dah beli...tinggal baju melayu izz,kasut izz n arissa belum jumpa.

Biasanya baju baju beli dalam jusco. Tahun ni aku pilih baju semua dari Padini Concept Store (pdi,seed,pdi kids,miki baby). Sekali harung baju aku,husband,arissa , izz.

Awal tu survey jugak dalam jusco tapi harga macam tak reasonable. Before less rm145,less 50% dapat rm70++. Masih rasa mahal untuk seluar izz yang kecik ni. Masuk Padini, tengok harga ok la..PDI kids jeans rm39, t-shirt standard rm29/2 helai.
Seluar izz cuma ada yang Miki baby sebab badan dia halus.

Selesai baju budak2 ni, beralih ke baju papa pulak...senang sungguh laki aku pilih baju..tak sampai 10 minit terus settle..tak try dah sebab tiap2 tahun beli memang M size.

haaa pastu tiba turn aku , anak2 dah meragam,orang dah penuh..ohhh stress nya nak cari baju. Aku dah la lambat kalau belek baju,nak try semua. Pastu lepas try nak betul2 tudung ...silap aku tak pakai tudung instant..p pakai tudung bawal. So aku decide, cancel tak yah cari baju aku..lenkali la aku beli. Husband dah bebel2 suruh gak cari..arghh tak boleh beb. Aku kena tenang, baru boleh.
maka balik la kami,aku je tak beli apa.

Esok nya ahad,pagi semalam la...aku saja try ajak laki aku pergi cari baju. Dia ok je. Seperti biasa kul 9.50am dah parking depan jusco tunggu pintu buka. Semalam pergi jusco kinta city yang dekat dengan rumah ni, sebelumnya tu beli kat jusco aeon 18 jauh sikit.

Masuk je pintu jusco, nampak dah baju kurung yang aku berkenan..alhamdullilah ada size. Beli 2 psg .. harga rm59 dengan rm99..ok la tu..save cost tak yah beli yg rm200++. Hihi..try test semua ok,bayar, naik level atas, gi padini sini pulak..orang tak ramai sebab baru kul 10pagi...lengang je..haa aku suka camni la aman damai..tak nak bergasak pilih baju.pening.
Dapat 2 blouse lengan panjang,pun murah each rm39. Konon nak beli seluar sekali, tapiii size paling besar 32, aku boleh tak muat pulak..hahaaa perasan diri ni kurus. Tension je..tak yah la seluar hai..letak balik.

Cukup, dah siap. Aku tak beli dah kasut ke handbag...handbag tumpang bag diapers izz je. Kasut tak berani nak minta dah sebab januari hari tu vincci sale,aku beli sekali 3 psg dan tak guna-guna, simpan dalam stor. Memang kena jelingan maut laki ku la kalau kata nak kasut lagiii kan.

Waktu beli baju,teringat kat mak ayah,mak mertua,abah mertua.
Untuk abah dengan ayah dah beli. Tinggal untuk mak-mak belum dapat. Insyaallah next trip.

Done part pakaian..kuih muih pulak?
hmm takde mood nak beli kuih raya thn ni..aku buat sendiri je la ..weekend ni mula.

Ok itu saja...selamat bersoping kawan2.

:)




Wednesday, July 9, 2014

semoga dilanjutkan usia .

Olla.

Rindu pulak mrs blog ni.
Dah jarang nak type panjang-panjang kat blog. Tak cukup masa..makin lama makin busy.

Tapi hari ni free sangat so boleh manja-manja dengan belog jap. Nak post panjang2 kat facebook mau kena maki dengan friendlist yang suka "feeling annoying" tu .. haha

Kisah malam tadi,

Sebelum buka puasa, suami tanya,

Suami : ayg nak terawih tak?
Isteri : haa? **blur sebab fikir siapa nak jaga anak2 dua orang ni?bawak g masjid ke camana**
Suami : kalau nak, abang tarawih kat rumah je malam ni..nak p masjid malam ni abang tak sedap badan
Isteri : ohhh camtu..boleh2.

kami pun siap berbuka puasa, solat maghrib,lepas tu sempat pergi kedai beli barang nak buat bekal arissa ke tadika.

Sampai rumah, siap untuk Isyak dan tarawih..dalam pada tu arissa dengan izz dah buat sepah makan icecream berlemoih muka2 + selerak kan ruang tamu yang baru dikemas..Kena la marah dengan papa mama. Dedua sedih.

Kami mula solat, arissa n izz ,main2 kat sebelah kami ja dalam bilik.Memang nampak aktiviti diorang..
Izz nangis2 kat kakak,kakak peluk adik dia....tepuk-tepuk adik bagi tidur..terganggu sekejap sembahyang aku sebab arisa dengan izz macam anjing dengan kucing tak pernah nak baik. Tiba-tiba malam ni tidur peluk2..izz tidur lepas kakak bobok dia.kakak ambil selimut dan selimut adik Izz dia. Lepas tu,kakak baring termenung pandang siling.

Mama nya yang tengah solat terus touching..
Aku terbayang kalau tiba2 umur aku pendek...macamana anak-anak aku nanti.Siapa la yang akan jaga diorang..haihh terus menitik-nitik air mata..
Walaupun aku ni garang la jugak , tapiii SAYANG tu tak tau nak ungkap macamana. Aku berdoa supaya dilanjutkan usia..

Sebelum ni selalu borak dengan suami, kalau aku mati, letak bunga banyak2 tau kat pusara. Suami aku jawab, kajian menunjukkan lelaki yang ramai mati awal dari perempuan.Apa pun ini kuasa ALLAH swt yang maha berkuasa dan maha mengetahui..kan? Huhu bila fikir pasal mati ni, terus nampak muka anak aku ja.terus aku jadi takut dan berdoa ulang2 supaya aku panjang umur.

Aku ada borak dengan arissa ..

Mama: kakak,kalau mama mati macamana?
Arissa : saya cari la mama baru..*gelak2*
Mama : hmm...tak sayang mama la tu kan?takpe la mama mati la macam ni..
Arissa : ehhhhh tak tak...saya gurau je..saya sayang mama tau.mama jangan la mati nanti saya nangis tengok mama kena tanam macam dalam cite tanah kubur tu.
Mama : hahaaa pandai eh!
***hug hug***

Kenapa asyik cerita pasal mati ni??
Hehe..
Hidup ni kena selalu ingat mati kan? Baru rasa insaf selalu dan takut nak buat jahat.
Baru-baru ni biduanita negara pergi tinggal kan kita...selang beberapa jam tu Memen anak linda rafar..pastu buka facebook@berita boleh kata setiap hari ada kemalangan jalan raya yang meragut nyawa.hmm...

Nombor giliran kita ni bila pula nak kena panggil kan? Soalan yang hanya DIA tahu jawapan...

Semoga kita semua sentiasa berada dalam lindungan ALLAH swt..amin.

selamat berpuasa

Xoxo
;)






papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers