Pages

Wednesday, January 30, 2013

rebat smartphone rm200

assalamualaikum

selamat pagi.

mulakan hari anda dengan senyuman :)

hari ni takde wordless wednesday dah. hehee

ok. memandangkan mama dah register online untuk rebat rm200 for smartphone tu kan. jadi nya, balik kedah hari tu mama pegi la kedai-kedai yang menawarkan rebat ni. tak pergi banyak tempat pun.

mama pergi senheng di pekan simpang kuala, alor star. boleh gunakan rebat untuk beli smartphone tu tapi....yang tinggal cuma note 1, s3 dan harga yang sewaktu dengannya. samsung ace plus atau yang range harga 500-700 takde stok..sob sob....tak dapat la beli. tinggal yang memahal harga atas 1.5k. aiyoo...

lepas tu dekat Sentosa Plaza, ada dua kedai yang boleh guna rebat rm200 tu tapi HANYA untuk talipon CSL(bukan ke gov dah umumkan untuk semua jenis smartphone hari tu??) Kalau nak beli smartphone lain dari CSL, dia cuma bagi rebat RM150 je(suka hati kau je kan). Aikkk mana bley brader....nak tolak tolak rm50 plak. so tak jadi jugak...bukan berlagak taknak guna csl ke apa...tapi mama mmg nak ace plus. nak wat cane...takde rezeki lagi...so biar la dulu. ti kita jalan kat ipoh ni plak...voucher expired 8 feb.

macam-macam dugaan gak nak dapatkan talipon guna rebat rm200 ni kan. ingatkan mudah ja. hihi...tengok lah..kalau ada,ada lah ia...kalau tak, rebat by my laki ja la...



-mamazoora-

Tuesday, January 29, 2013

6 hari setengah tanpa internet

assalamualaikum 

:)

ngihihii....rasa lama sungguh tak online.
mama balik kampung umah mak mertua kat alor star. area rumah tu line 3G celcom  takde walaupun dekat je kot dengan pekan.
so dari mama fedap dan naik hangin bila dah connect internet tapi lain EDGE sahaja, baiklah mama simpan lappy,bokben diam-diam dan buat kerja lain.

lagi pun bila dah sampai alor star, mama agak sibuk berjalan jalan. pergi rumah sedara mara. itu yang best bila balik alor star ni.jalan,jalan,makan,makan sambil merapatkan silaturahim :). ermm alor star banyak tempat makan sedap2 kan. walaupun gerai tepi jalan je tapi best. 

antara makanan yang sedap kat alor star..
  • goreng pisang sedap dekat depan sekolah kebangsaan alor janggus
  • ayam golek hanafi (jalan alor star-kangar) tepi jalan je,peniaga tu bawa proton saga kelabu..
  • roti jala kat stadium
  • bihun sup kat jitra (jalan sg.korok)
  • nasi royal (nyum nyum)
  • nasi ayam kedai jamil
  • western food kat Spring Leaf Cafe (dekat dengan Celcom Centre)
dan...paling best, takde jual punya...ada dekat....rumah mak mertua saya..! hihi..apa yg mak masak semua sedap2. nasi merah,laksa,air asam...semua lah. 

hah itu la dia bila takde internet, mama kerja makan sahaja. ;p

ok la tu je. 

esok kita sambung.

masih keletihan . walaupun kedah-perak tak jauh mana pun tapi ntah la ..penattttttttt......nak p cari power root jap la. ehee


-mamazoora-



 




Tuesday, January 22, 2013

siapa tau "kuih cidah" tu apa??




Kuih cidah? kuih yang makcik bedah jual ke?? ohh tidak..bukan bukan..teruskan membaca..haha
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

arissa : mama! kakak nak "kuih cidah"...

mama : haaa?? kuih cidah ?? kuih apa tu?

arissa : alaa...yang kakak makan dengan papa,dengan mama,dengan baby ish tu la..

mama : baby izz makan kuih cidah? ooo kuih ghasidah ke? yang kaler putih tu?

arissa : haa yang tu..kuih cidah tu.

aiyooo...tunggu petang ckit kita buat kuih cidah ye..tunggu papa balik ;p





mimpi apa tak tau la tengah tengah hari ni dia nak makan kuih ghasidah ni...hehe

*bila kah arissa nak hilang pelat bila cakap..bulan 11 ni 4 tahun dah*

:)

RESIPI SILA KLIK SINI



-mamazoora-

Monday, January 21, 2013

Hi :)



siapa setuju dengan gambar kat atas? hehe 
teringat pulak tahun 2008, mama kenal dengan husband..
muka dia dulu , nak tegur pun mama takot  tau. muka ketat je tak senyum2 .
dan satu hari, mama tanya dia..

" Hye..
DOSH tu apa dia eh? "

mama tak tau DOSH tu apa. sebab orang kata dia kerja kat DOSH.
Pastu dia explain la.

"DOSH tu Dept of Occupational Safety and Health"

dan...
start pada tu la selalu borak borak dan borak....

simple word but its how love starts.
ngiahaha..


anda kenal cinta anda plak camane??

:D




-selamat hari senin kengkawan-


mamazoora


Wednesday, January 16, 2013

WW #4



tido silang panggung.


anak dara sorang ni suka tido macam macam style. 
ini nak bagi nama style apa ntah????




aptb


:)





mamazoora

Monday, January 14, 2013

satu botol seumur hidup

yuhuuu..

baby izz dah 7 bulan..pastu mama kan..mama tak tukar lagi botol susu dia. dari dia lahir. teruk nye ye.

hehe.
takde la. Izz guna botol avent , ada 4 biji botol. ada jugak 2-3 biji botol Anakku, bukan nye guna 1 botol untuk 7 bulan tu. puting tak yah cakap la. memang selalu kena tukar kan..

jadi sekarang mama tengah survey botol apa nak dibeli.
selepas google google dan google, mama decide nak guna botol stainless steel Pura Kiki dan Organickidz. 

Dah lama dah botol-botol ni ada dipasaran tapi mama tiada kesedaran nak guna. dulu masa arissa belum setahun,mama ada bagitau papa pasal Organickidz tapi papa kata tak payah la.guna je avent. sekarang ni Izz dah 7 bulan, mama nekad nak tukar dari plastic ke stainless steel. 

dah jumpa seller yang bagi harga ok..menunggu dia reply order mama.

kenapa stainless steel?

sebab mama baca stainless steel vs plastic ni.
bagus kan.

One life one bottle. tak payah tukar tukar botol dah lepas ni. kalau pandai jaga,siap boleh passing kat adik dia nanti. yeayy jimat gile. hehe.

organickidz

pura kiki



Yang best nye puting boleh masuk macam2 jenis brand. kalau bottle wide neck, boleh je masuk MAM,Avent,Anakku etc..dan begitu lah sebaliknya :).

go green yea mummy. 

*nanti kalau dah dapat botol ni mama update lagi.

;)



mamazoora






Friday, January 11, 2013

Tamat sudah



Assalamualaikum :)


apa yang tamat?

semestinya drama adaptasi novel tulisan aisya sofea iaitu Adam dan Hawa
mesti ramai yang tengok kan.
malam tadi dah last episod. ada 80 episod.
masa mula mula tengok tu rasa macam lambattttt sangat nak habis. tapi bila dah habis malam tadi,rasa cepat pula. will miss u Ain Hawani and Adam Mukhriz...
mama n husband tak pernah miss tengok cerita ni. hero and heroin memang sangat seswai..aaron aziz dengan nadiya nissa :)
comel je diorang kan..

mama tak pernah pon baca novel nya. cuma cerita ni betul betul tinggalkan kesan. dan antara tips kebahagian rumah tangga dari cerita Adam dan Hawa yang kita boleh ambil antaranya ialah :


  • Setia ( 8 tahun Adam tunggu Hawa ... )
  • Jujur
  • Jangan diungkit perkara lepas ,lupa kan benda lama.
  • Sentiasa bersikap realistik
  • Selalu berdoa 
  • Memaafkan
  • Selalu cuba jadi yang terbaik
  • Persahabatan (azie dengan johan tu..hehe)
  • Hormat antara satu sama lain
Ok sama sama la kita jaga rumah tangga masing-masing . semoga berbahgia selamanya. sekarang dah jadi trend orang kata , 'bahagia till jannah' . hehe

Selamat hari Jumaat peeps.



-mamazoora-

Wednesday, January 9, 2013

WW #3

semakin tidak boleh leka. mau terjun tiruk kalau dibiar 

:)



Tuesday, January 8, 2013

permohonan rebat rm200 telefon pintar

hai :)

tengahari ni mama sibuk la memohon rebat rm200 untuk telefon pintar tu. sebab nya telefon mama yang sekarang ni kejap ok kejap k.o

Izz suka gigit telepon mama,makanya air liur dia habis la masuk celah2 qwerty pad tu (ewahh ini sengaja diberi atau apa.haha)

sekarang Mama guna Nokia X5 je. Ini pun dapat free tau. Husband dapat masa cabutan bertuah waktu dinner ofis dia dulu hujung tahun 2010. See..lama dah kan mama guna. Free lak tu. Mama tak tukar tukar ikut trend pun. Cukup la dapat call,sms,amik gambar,video bebudak ni.

mama konpius sekejap tadi. boleh ke orang dah kahwin mohon untuk rebat rm200 ni. erm bila tengok syarat, takde plak kata yang boleh mohon cuma belia yang bujang. belia yang dah berkahwin pun boleh la kan asalkan umur tak sampai 30tahun lagi.

hihi mama pun cecepat la apply tadi..terus keluar 'permohonan anda berjaya'..Penebusan luput pada 8 februari 2013 ni. jom survey talipon. dalam otak ada blackberry dengan samsung yang murah2 je.

alhamdullilah.

hari tu kerajaan tetapkan telefon pintar yang boleh dibeli cuma yang RM500 kebawah sahaja,tetapi 2,3 hari lepas dengar berita, diorang tukar semula..tiada had harga.maknanya boleh beli samsung s3,iphone5. Uwaahhh banyak cantik...mama ada rebat rm200 je pastu lagi yang lebihan ribu raban belakang tu siapa mau nambah? hahaa jadi, husband mama tetap guna syarat yang kerajaan tetapkan awal awal tu...boleh beli telefon yang tidak melebihi rm500. alaaa sayang...lebih ckit la rm600 ke rm700 ke...hikss

ok lah...sesiapa yang belum melebihi 30 dan nak mohon sila ke http://www.skmm.gov.my . surirumah yang bekerja sendiri pun boleh je mohon ;)

-mamazoora-






Bulan ke 7 untuk Izz Rizqi



Alhamdullilah Izz Rizqi genap 7 bulan hari ni.
Memang sangat happening dah rumah mama sekarang. 

Bising. 
Izz dah pandai rebut barang mainan dari kakak dia. 
Pastu Izz bila nampak papa main ball dengan kakak, terus dia pun lompat2 excited nak main sama. 

Izz belum pandai duduk lagi. Dia cuma angkat angkat punggung ngan tangan macam nak merangkak.

Tidur pun macam macam style dah si bujang ni.

 Dia dah menunjukkan minat terhadap basikal kakak. Bangun pagi letak depan TV,benda pertama dia buat, pergi kat basikal kakak. Basikal kakak memang main dalam rumah je. Tak pernah letak luar. hehe

Makan plak makin berselera. tapi dia tak suka nasi + ikan+carrot..dia lagi suka nasi+ayam+carrot tak pun nasi + carrot je. pastu sebagai kudapan , hari tu mama beli biskut MILNA rusk tu. Dia suka mula mula je lepas dah cair biskut tu dia menangis nangis. Mama try bagi Baby Bite plak. Haaa yang ini dia suka sebab tak cair kat tangan pastu bentuk panjang2 senang dia nak pegang. 

Hari tu balik seremban,papa dia bawak balik walker kakak dulu. Waktu makan mama letak dalam walker tapi dia lompat2 taknak. Dia nak duduk atas pangku mama. Aiyooo...tapi kekadang boleh pulak. ikut mood juga yea :D

video
ok dah boleh panjat sikit sikit.




semoga anak-anak mama sihat sejahtera selalu.

selamat ulangbulan yang ke 7 , Izz Rizqi.






-mamazoora-

Saturday, January 5, 2013

hari sabtu hari masak bersama suami

assalamualaikum ;)

buat apa tu?
mesti semua pun spend time dengan family kan hujung minggu ni. gi holiday gi jenjalan. mama macam biasa...dok rumah. hari ni start pagi pagi dah selesema. purrrffttt...apa pun tak boleh.
nasib baik ada suami tolong buat macam macam. terima kasih en.husband.

husband mama suka main masak masak.
jadi hari ni nak share kami masak apa. simple simple semuanya sebab dah kepenatan mengemas stor.
mama banyak menyibuk je.tolong kacau-kacau.

ni dia..

sarapan pagi : 
menu paling simple :)
-roti bakar + telur separuh masak. bagi tenaga sikit.hikss
-air milo kaw2



makan tengah hari:
ini sahaja.
-nasi goreng daging merah 
-air sirap



minum petang:
husband mama musti ada minum petang. tak kisah la apa pun mesti nak kunyah-kunyah.
jadi petang ni dia buat
-tepung talam gula merah dengan kopi.
 faveret dia dengan my doter,arissa.




makan malam:
biarpun malam belum menjelma tapi dah siap siap plan nak masak apa..dasarrrrrr kuat makan.!hehe
so malam ni western. 
mama request chicken chop.
teringin pulak. tak yah pi kedai....dah siap marinate lam peti ais.malam ni tinggal goreng dan tunggu en.husband prepare sos.

pada sesiapa yang kebuntuan tiada aktiviti di hujung minggu. jom ler ajak en.husband memasing main masak masak. boleh bergurau senda baling2 tepung...hahaa takdelah.

enjoy your weekend

;)


picture semua dari google.



-mamazoora-




                    

Friday, January 4, 2013

Happy Tree Friends - Snip Snip Hooray! (Ep #32)







Assalamualaikum selamat pagi semua.

Pagi ni mama takde kerja rumah nak buat. semua dah siapkan malam tadi. cehh giler rajin tiba tiba.
breakfast pagi ni? ermmm spagetti malam tadi banyak lagi. Arissa bangun kejap lagi mesti dia cari punya,so tak yah buat breakfast lain.



Ok jadi mama dengan baby Izz melayan youtube cerita Happy Tree Friends. Mula mula tu mama ingat Happy Tree ni salah satu game show. rupanya.....cerita kartun yang ganas! darah memercik2..telinga putus la.biji mata terkeluar. Baby Izz  baru bangun tido tengok ternganga je. 
ini cerita kartun untuk 'anak jantan' bak kata abg Tri hadzir suami kepada kak fynn jamal ,bapa kepada budak cute Bakti Arjuna Fitri ;)

sila la tengok yea. just for fun.




p/s: not recommended for children under 12


;)




mamazoora

Thursday, January 3, 2013

kedai perabot dan barang elektrik

assalamualaikum.

:)

huh fenat nye mama. dedua anak kecik ni baru tidur. mama nak lurus kan pinggang tapi pandang lappy , ermmm online dulu la. tu la diaaaa....hihi

kedai perabot? hang beli apa lagi ni cheq?

takde...tadi lepas pos kan barang yang mama jual hari tu. lalu kat kedai perabot faveret mama n hubby kat ipoh ni. dari awal pindah januari 2012, semua beli kat kedai ni.
termasuk la barang letrik macam mesin basuh, peti ais..senang sekaligus. Kitorang pindah IPOH cuma bawa baju-bajan,sebijik LCD Tv dgn pinggan mangkuk sahaja ye. masa beli set bilik tidur,mesin basuh dgn peti ais dulu dia bg free gift rak kasut, rice cooker,bantal,ada lagi mama tak ingat.

lagi pun yang buat kita jadi pelanggan tetap kedai uncle ni adalah..dia selalu bagi free gift dan harga memang boleh lebih kurang.

contoh :
kabinet dapur RM350 .. minta kurang dan kurang dia bagi RM280.
tilam single 8" RM235 .. kurang kurang dapat RM180...total RM460. tapi 2 barang tu RM450..

tadi kan dah lalu kedai perabot uncle tu,terus la singgah sebab nak tanya pasal warranty mesin basuh yg beli kat dia dulu tu. ada problem plak dgn mesin basuh ni.haisshhhh...naik muscle2 dah lengan mama hari2 mendobi guna tangan. kikikiii..mama tak kesah basuh baju guna tangan cuma, Izz dgn arissa nak tolong sekali. Dua dua tak boleh duduk diam diam tengok tV kalau mama takde.
Pakai mesin kan senang..tekan tot tet tot tet dah siap basuh.

Settle pasal waranty mesin basuh tu, Arissa plak dah taknak balik sebab berkenan dengan Almari baju kartun kartun tu..uwaaaa...kartun mickey mos..harga tokey tu tepek kat lemari tu RM399...alahaii lari bajet la arissa(mama memang nak cari almari baju yg baru untuk arissa)....pastu cari almari biasa dua pintu kaler coklat gelap rm180 je. tapi arissa masih melekat kat almari mickey mos tu. haiyaaaa uncle tu kata...takpe la u angkat RM250. Mama tak nak , mama jenjalan lagi cari almari lain. Takde plak yg berkenan. si Arissa dah masuk duduk dalam almari mickey tu. Pastu uncle tu cakap, u angkat la rm200...anak u suka yang ini.
Mama papa belek-belek almari arissa suka tu, hmm ada lock. ni yang paling penting sebab arissa suka sepah baju. tp takde tempat hanger. Uncle tu panggil staff dia suruh tambah tempat hanger kat almari arissa.hihi mekasih uncle.

Arissa nampak tilam. pastu dia cakap, "tilam kakak kat rumah tu dah tak sedap la papa"...hahaaaa mama gelak je. sebab memang tak sedap pun nipis gile dah tilam tu.tilam tu beli masa arissa x wujud lagi rm50 thn 2008. ok papa belikan tilam baru untuk arissa. kesian kat dia...malam ni tidur nyenyak2 tau arissa. jgn kencing sudah..

ok dh jom balik sebelum arissa nampak benda lain ;p

*actually mama dgn papa bukan ikut kan kehendak arissa pun tau. memang dah plan dgn papa dia nak cari kan almari baju memandangkan baju dah bertambah dengan kehadiran baby izz...tilam pun sama. dah penyet.kesian kat dia.hihi

ok daaa...

nama kedai uncle tu MTL furniture electric ent. kat taman bercham jaya.



-mamazoora-

           







Tuesday, January 1, 2013

TIADA tajuk



assalamualaikum

beb.

lagi beberapa minit je berlabuh lah tirai 01 januari 2013 iaitu hari pertama dalam tahun baru ni.
mama tak boleh lelap mata. tak tau kenapa.
fikir banyak benda yang nak dibuat esok pagi dan esok esok nya tu.

tiga tiga buah hati mama dah berdengkur irama dangdut dah (salah 1 sebab jugak mama tak ley tido) hehe.

tengok satu persatu muka diorang waktu tidur nyenyak, rasa sayangggggggggggg sangat...rasa nak peluk peluk cium je muka arissa,muka izz,muka papa..oooppss..hehe tapi kang terjaga pulak masing masing..satu hal nak tidurkan semula kan.



hep.
tadi tengok news feed di facebook....ramai yang menyatakan apa azam tahun baru mereka. bagus. semoga tercapai semua nya pada tahun 2013 ni yea kekawan ku.

mama pun ada azam juga.

  1. mama nak belajar masak macam macam . terlalu banyak yang mama tak reti lagi.
  2. mama nak turun kan berat badan. ewahhh buleh kah? hihi..dan....yang paling penting!!!!!!
  3. mama nak selesaikan saman parking Majlis Perbandaran Seremban!!! erghhh sepanjang kerja kat cosmopoint seremban dulu sangat selalu kena saman. panjang cerita nya kalau nak cerita pasal saman parking ni.nanti la rajin mama buat entry :)
saman parking ni pun salah satu sebab buat mama tak ley tido ni.!ohh tidak. lepas ni balik seremban mama nak pergi settle kan. huuuu +_+

ok. taknak letak banyak banyak azam tu. nanti takot tak terbuat ;p

sekian entri untuk hari pertama tahun baru. hihiii nak juga tu....!cepatttt dah kul 11.55pm! ;)


nite nite. muaahhxx!


-mamazoora-






papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers