Pages

Monday, December 31, 2012

pagi 31 dis 2012

assalamualaikum

selamat pagi.

hari ni husband kerja esok cuti balik. suruh amik cuti, dia kata nak simpan cuti utk 2013.

takpe lah.

so, pagi pagi lagi anak dara yang pelat dah request 'spejeti goweng' . . . spagetti goreng. mama pun buat kan la untuk dia. berselera sungguh dia makan tapi dia tepikan carrot,bawang dgn minced meet tu. haisshhh...memilih.


sebelum mamam baca doa dulu ;)

video


jemput mamam semua ;)





ok itu saja cerita pagi 31 dis 2012.
esok dah masuk cerita baru,tahun baru 01 jan 2013.
alhamdullilah.



selamat tahun baru semua.



-mamazoora-


Sunday, December 30, 2012

kemas stor , jual barang .. hehe

assalamualaikum

hari ni hari ahad.
pagi pagi buka pintu bilik stor.
termenung beberapa minit.
fikir apa yang patut dibuat untuk kemas bilik stor supaya jadi bilik biasa yang kemas.
yang mana bila tetamu datang boleh la tidur situ tak yah tidur depan tv.
hihi

ok. mama nampak ada beberapa barang yang mama dah tak perlu kan.
dan dah tak guna.

keluar kan satu persatu..

kotak pertama : electric breastpump spectra 3 + accessories nya.
kotak kedua : blossom farm sit me up kaler pink.
kotak ketiga : baby playpen
...
lagi...ada  baby carrier dan lain lain.

mak ai semua nya berkaitan baby dan mummy je kan.
hihihihii...

dah sudah keluar kan barang2 tu. mama rilex2 tengok FB. sekali terbaca page "PRELOVE BARANG MAMA".

Mama pun klik la.tengok ramai juga mama mummy sume letgo barang kat situ. mama pun cuba nasib sama. mana tau ada orang nak beli plak. barang sume elok2 takkan nak buang kan? guna pun tak lama.


mama letak breastpump dengan blossom farm tu je. tak sampai beberapa jam dah ada buyer. alhamdullilah. hari rabu @ khamis ni mama post barang tu yea.

baby playpen dan lain2 tu dalam perancangan nak letgo ke tidak. mana la tau kot tetibe ter' ngandung lagi macamana??? miahahahaaaa....


-mamazoora-


Friday, December 28, 2012

bawah pengaruh dadah

hai la..kepala mama sangat pening sekarang ni sebab mama amik sebiji dadah bernama primifed..
hihihiii rilex rilex jangan tangkap ai ok...

mama selesema. actually mama resdung dari kecil lagi. masa belajar kat upm dulu,makcik  mama dah suruh buat minor operation untuk sinus tu. tapi mama tangguh tangguh sampai la dah beranak pinak ni macam susah la kan.

so bergantung pada ubat je skang ni.
rimas beb asyik selsema je.

mama tak boleh :

  • kena habuk sikit
  • mandi pagi2
  • sejuk lebih2
  • makan makanan laut banyak2 (udang,sotong,belacan,cencaluk)
  • orang usik hidung
cepat sangat mama terbersin, dan selsema selama 1 hari. bukan sikit2 nye selsema...yg kaw2 punya. jiran dengar mama terbersin pun boleh terkejut kot. eheee...sowi la ye.tak boleh kawal.

errr tak tahan nye. ni yang dok type entry ni sebab nak melawan ngantuk la ni. nak tidur tak dapat sebab anak2 kecik ni ha. kalau tidur confirm kakak kerjakan adik dia...adik plak merayap masuk bawah meja..ohh tak boleh tak boleh...tunggu papa balik jap lagi baru boleh nak tidur sekejap. 

sekejap pun jadilah. bayangkan bila dah makan ubat selsema yg berdos tinggi pastu kita tak tidur, gigil2 tangan..nak cakap pun tebal je lidah ni.....

primifed ni memang sangat kuat. nak beli pun susah hari tu..nak kena isi form,alamat rumah,no. ic, full name. 

ok dah tu je. jangan la kamu kamu hisap dadah yea. aaaa dah melalut dah ni .. . . .

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz .  . . . ....................






jumaat terakhir..(mengimbau kenangan) hahaa






assalamualaikum :)

selamat pagi !

syukur alhamdullilah nafas ini masih dipinjamkan untuk hari ni. moga dipanjangkan umur kita semua.

hari ni jumaat yang terakhir untuk tahun 2012. mama rasa sangat cepat masa berlalu. hampir genap setahun dah mama berhenti kerja, jadi surirumah sepenuh masa. jaga anak kecik ni ha.

mama letak resignation letter pada 1.11.11 ..tarikh nak cantik je kan..
2 month notice. masa ni nak berhenti kerja konon konon sebab tension sangat dah dgn kerja.memang pun.husband izinkan so apa lagi ye tak..actually kerja mana2 pun sama je kan.ada je pressure.kerja kedai runcit jual sayur pun tension jgk.
mama kerja kat tempat tu 4 tahun. tak la lama mana pun. ni kerja pertama mama lepas abis study kat UPM,serdang.

lepas je mama letak notis berhenti kerja,ada beberapa berita gumbira mama dapat. alhamdullilah. husband dpt kenaikan pangkat. tapi kena pindah..dari seremban ke ipoh(tempat mama sekarang).elok la tu kan mama pun dah resign. erm masa tu juga mama dapat tau mama tengah pregnant.
ohhhh patut la tension sangat2 kat ofis sampai nak berhenti kerja. ada benda dalam perut rupanya.syukur lagi sekali.menangis mama kat klinik masa tau tengah pregnant sbb mama ingatkan perut mama buncit.mama pergi gym,jogging semata mata nak kurus,nak kempis perut. nasib baik sangat2 anak mama dalam perut ni kuat.  hihi Allah swt dah aturkan apa yang terbaik utk umatNya kan.

jadi, januari 2012 mula la kehidupan baru di ipoh. mula tu dah risau sebab husband tak jumpa rumah utk disewa. mama cari kat internet pun tak banyak sangat. lepas tu kebetulan pulak ada sedara duduk ipoh ni. mama pergi rumah dia,tumpang tidur satu malam dan dia bawa jalan jalan sekitar taman rumah mencari umah sewa. alhamdullilah dapat juga akhirnya.

awal nya sangat kekok ok duduk rumah je. mama rasa sangat penat masa baru pindah tu. dengan perut yg makin besar.tapi seronok jugak..dapat tengok arissa 24/7..
semua nya ok sepanjang masa duduk ipoh cuma TRAGEDI 02 MEI yang tak boleh dilupakan. takpe. allah bagi kita gembira, allah bagi kita sedih juga kan. dugaan setiap manusia tu berbeza beza :).

pastu selepas Mei yang sadis tu, datang pula Jun yang sangat bahagia. Mau tak nye..mama bersalin 08 Jun tu. awal sebulan pada due...kelam kabut sekejap kat ipoh..mama cerita kat SINI .

pejam celik pejam celik baby Izz dah nak masuk 7 bulan dah. Next week dah new year? azam tahun baru,macam biasa, carry 4wd mana mana azam tahun baru yang tak terbuat hari tu :D


Selamat hari Jumaat yang terakhir untuk tahun 2012 yea kawan kawan. Semoga esok lebih baik dari hari ini dan semalam.




klik besarkan image 



-mamazoora-

Wednesday, December 26, 2012

WW #2

Assalamualaikum.

Tamat sudah percutian di kampung. Sekarang dalam kereta on the way ke Ipoh. gambar sepanjang masa kat kampung :)

 baby Izz dengan Wantih dia. Jalan jalan Jusco Seremban 2

 Maklang belanja hamper. Terima kasih maklang....! ;)

 Tempat wajib untuk Arissa setiap kali balik seremban...main main kat carrefour yang takde orang..hehe

 huhu.. baby baju belang biru baru 5 bulan, berat dia 10kg..geram gila mama. kena gomol2 sekejap...nama dia adam ahmad. Izz 6 bulan baru 6.5kg.berbeza sungguh kaki dengan tangan diorang. hihi


gurau gurau manja adik beradik ni ;p


kepenatan...dua dua tido. mama update blog. jap lagi sampai la kat ipoh...


nanti kite balik kampung lagi...!

;)





-mamazoora-

Monday, December 24, 2012

selamat hari isnin


selamat hari isnin semua. 
ini waktu subuh subuh...
sepanjang beberapa hari duduk kampung ni, cuaca seakan tak benarkan kami bangkit dari katil..
hujan...redup...sejuk..matahari pun tak muncul.
wahhh memang nikmat bila duduk kampung.


Ada tak yang bekerja hari ni?
eheee selamat bekerja yea.

:)





-mamazoora-





Friday, December 21, 2012

kadar dividen ASB 2012

Alhamdullillah..


Dividen ASB 2012 Telah Diumumkan pada 21 Disember 2012.


Pada tahun 2012 ini, pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen 7.75 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2012.

Sejumlah 7.82 juta pemegang unit, yang kini memiliki sejumlah 110.2 bilion unit ASB, juga akan menerima bonus sebanyak 1.15 sen seunit. Pengerusi Permodalan Nasional Bhd (PNB), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata bahagian agihan pendapatan membabitkan jumlah pembayaran sebanyak RM8.13 bilion manakala bayaran bonus sebanyak RM712.21 juta.

Sumber petikan dari BERNAMA.


Rancang lah kewangan anda sebaik yang mungkin.






*papaaaaa...nak nikon d7000 balik bulih tak..

berani tanya kat blog je.. mana la tau kot kot dia terbaca..hahahhaaaa

ok dah jom tidur. jangan lupa doa tidur ;)



-mamazoora-

tapai dan misterinya

assalamualaikum.
selamat petang :)

hihi tajuk nak macam cerita hantu plak kan.
camni. mama nak cerita pasal Tapai.

Arwah atuk mama memang terkenal dengan tapai dia yang sangat sedap. Selalu dia akan buat setiap kali raya. 

Mama ingat lagi masa tu mama darjah 1. Balik kampung dan tibalah waktu arwah atuk untuk buat tapai. Dia bawak segala kelengkapan untuk buat tapai tadi dalam sebuah bilik dan kunci pintu tu. Dia buat sorang sorang je. Tak bagi langsung cucu cucu dia yang berderet ni masuk. Macam menurun ilmu plak yea. Kitorang mesti memanjat manjat pintu bilik nak tinjau atuk buat tapai :)

Dan sekarang, kepandaian buat tapai ni menurun kat mak mama pulak. Sama rasa macam arwah atuk buat. 

Mak cerita, kalau ikutkan arwah atuk, pantang larang tapai ni banyak jugak yea. Antara nya :
  • tak boleh buat dalam keadaan riuh rendah (sebab tu masuk dalam bilik kunci pintu sume)
  • tak boleh makan sireh 
  • tak boleh buat tapai sekiranya tukang buat tu 'datang bulan'
  • tak boleh makan benda masam
Jika langgar pantang, tapai ni tak jadi , tak sedap, boleh jadi masam, boleh jadi kaler merah(kalau buat masa datang bulan). ye ke ?? tapi kenapa mak buat tapai sekarang ni dalam keadaan hiruk pikuk jadi je tapai dia.

kenapa keluar cite tapai petang petang ni??


pic dari en.google


sebab...akak ipar mama ada amik order tapai 200 bungkus (8kg beras pulut)
nak jadi kan cerita, dia dah buat 2 hari lepas tapi tapai dia tak jadi, jadi masammmm sangat.orang yang order tu nak amik hari ahad 23 disember ni. sebelum ni dia buat sedap,manis..thats why jiran dia tu order kat dia. akak ipar mama buang yang masam tu semua pastu hari ni nak try buat lagi sekali...dah elok kukus semua, akak ipar mama call..katanya dia tetibe 'datang bulan' plak so tak berani nak buat takut tapai tak jadi lagi..

huhu nasib baik mak mama ni baik hati..mak pergi rumah dia nak tolong buatkan tapai. kesian juga kalau tak sempat siap orang dah order kan.

terus abang mama kata tadi, lepas ni taknak amik order tapai lagi dah..banyak sangat misterinya. hari tu buat rasa dah manis tapi pulut nya tak masak. Buat lagi skali, pulut masak elok dah, rasa pun manis tapi dia jadi kering sekering kering nya..takde air...

ikut je la pantang larang cik tapai ni yea..hehe




-mamazoora-


siapa suruh tinggalkan buaian mama oiii!




hurm sekarang mama kat rumah mak.
dan sedang mengalami masalah iaitu susah sangat nak tidurkan baby Izz.
biasanya mama bawa balik buaian.
tapi kali ni konon konon malas nak bawa la sebab nye masa pergi melaka hari tu ok je baby izz ni tidur atas katil.
senang je. mungkin dia tau waktu tu pergi jenjalan kan. sekarang ni tak jenjalan mana pun ..cuma duduk rumah uwan je.

sampai mama tak ley nak buat apa. kena berkepit je dengan dia.
akhirnya mama dapat solution.
ni haaaa.....
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-


alhamdullilah nyenyak dan lama dia tidur dalam ni..tolak kedepan kebelakang...ehee..sesiapa mengalami masalah yang sama di saat saat genting dan terdesak macam mama buleh la try yea..hihiii...nak beli buaian baru macam tak berbaloi la plak. tu yang mama bley blogging kejap ha...kui3x...
*glow in the dark rupanya stroller budak ni*



-mamazoora-



Thursday, December 20, 2012

bila gambar bercerita :)


bibir baby Izz bengkak. tahu kenapa? mesti la tak tahu !  eheee...sebab. first time dia guna botol susu p****n pastu bibir dia tersepit antara puting dengan botol tu. tak tahu la camane sebab sekelip mata je. hehee terus band tak mau guna dah botol tu. boleh? :p
 tukar balik pada botol yang biasa diguna.



port tidur baby Izz dalam kereta dari Ipoh -------> Seremban. Bila baringkan terus terjaga.


ahaaaa ni dia bila dah sampai rumah wan ngan atok....kul 9.00 pon tido lagi..kalau kat ipoh kul 6.00 pagi dua beradik ni dah jaga.


Arissa seronok balik kampung sebab boleh naik kuda dengan sepupu sepupu dia ! mentang mentang dia kecik! :p





hehe . saja saja post  untuk menghidupkan blog hari ni... 
tarikh best kan....20122012 ;)

-
-
-
-
-
-
 gud night peeps!





-mamazoora-


Wednesday, December 19, 2012

WW #1

ini adalah kali pertama WW mama ;)


 abah dan mak mertua ku sayang ;)


 adik ipar mama.
tudung kelabu dah kawen anak sorang. tudung itam nak masuk form 2 :)


 ammar faris dengan abah dia (biras mama)

 tuan puteri azra arissa 

 rambut dah panjang,...pastu dia x mau ikat !

 hehee abah ni kelakar tau ! gemar bergurau.

 tuan puteri dengan pak jang amy :)

 3 adik ipar mama ..

mama dan mr. hubby..
masa ni izz meragam so dia tolong suapkan mama dan kena kan mama sekali. 
cicah kerang dengan kuah kicap pastu selitkan cili cili api sekali! PEDASSSSS!!!!










ok. dah nak siap siap balik seremban. tak sabar! lama sangat rasanya tak balik. 
bye ;)









-mamazoora-

Tuesday, December 18, 2012

cara atasi bayi sembelit

assalamualaikum.
selamat pagi ;)

semalam mama nak buat entri pegi melaka tapi baby izz meragam 1 hari dari pagi sampai malam.
sebabnya dia nak terberak tak boleh. beriya iya meneran tapi tak keluar. dia kena sejak malam sabtu.

baby izz kan dah mulakan solid food dia. mama selalu bagi puri apple, carrot + bubur nasi, dengan puri pisang. waktu pergi jenjalan melaka, mama bawa stok puri pisang sampai hari jumaat je. ingat nak beli kat melaka je pisang tapi dah ramai ramai , kelam kabut ..tak sempat nak ajak husband singgah beli pisang untuk baby izz.

mama pun buat kan bubur nasi je. tak campur apa apa. alhamdullilah baby izz makan sampai habis. pastu minum susu. kenyang dah la kan.
petang nye tu, mama nampak dia meneran. mama pun tunggu dia habis teran dan bawak p bilik air nak cuci. buka pampers...aikkk takde apa pun. hurmmmm sah la ni sembelit. urut perut dia..terkentut kentut. pastu dia meragam , susah nak tido.

bangun esok nye pun sama, nangis je..urut lagi perut dia...mama sampai tak ley nak buat kerja apa sebab dia nak dukung je...pastu gigit bahu mama sambil teran.


gambar sabtu petang..ni bukan tersenyum yea...elok je mama tengah nak amik gambar dia terus meneran. 
hehe

kesian dia...tak boleh jadi ni.
papa balik kerja je terus pegi giant, cari betik...pastu papa memang nak tukar susu izz. so kami tukar dari lactogen ke dutch baby. harga pun ok sangat kan.

balik rumah , mama buat puri betik dan bagi izz makan. dia makan dengan seronok nye. pastu minum susu dutch baby tu. pun habis sebotol. nasib baik awak ni tak memilih Izz...terima kasih ye anak :)

pagi subuh ni tadi, dia meneran lg. tp tak nangis la. pastu dia main2 atas katil sementara tunggu mama angkat dia. bawa toilet..tu diaaaa.....berjaya. alhamdullilah.

terima kasih la kat buah betik yang sangat melawaskan. kepada mama mummy ibu mak semua kalau baby sembelit ti buat puree betik yea...tapi make sure umur nye 6 bulan ke atas la ye..hehe.


-mamazoora-


Saturday, December 15, 2012

Townstay a.ka homestay di Melaka

Assalamualaikum semua.
Selamat hari sabtu :)

Apa plan hari ni? Dah hujung hujung tahun ni semua pun mesti mau jenjalan kan. eheee..
Merata rata tempat jadi pilihan.
Mama n husband tak plan ke mana mana untuk tahun ni. Tunggu la tahun depan .
Tapi....last week, mertua ku dari kedah ada call dan katanya nak pergi jenjalan melaka bandaraya bersejarah.

Bukan family mertua je tapi ada mak , pak menakan semua...*dulu masa baru kahwin mama sangat blur apa itu 'menakan'???*

Kami diminta untuk cari homestay....dan husband terus cakap.. "susah laaa nak cari last minit masa cuti sekolah ni kan".

Mama pun kata..."sabar..kita cari dulu. tak cari tak tau..."

dan...serentak itu juga keluar lah mentol lampu nyala2 kat kepala mama..hihihiiii...terus teringatkan ex-officemate yang family nya ada bisnes homestay kat melaka..apalagi terus on Facebook cari FB dia dan PM tanya kekosongan. Alhamdullilah rejeki . Ada la kosong untuk semalam...yeaa hari jumaat 14 disember.
Jadi hari khamis, mama tunggu family dari kedah datang ke ipoh.
Pagi semalam dari ipoh terus ke melaka.Konvoi 5 biji kereta.

sekarang mama tengah taip entry dari bilik homestay nye.
hihii alhamdullilah selamat sampai dan anak anak tak meragam.

Ok. straight to the point....homestay ni highly recommended sebab...


  • sangat best dan selesa..
  • bilik ada 4 (3 bilik ada katil queen, 1 bilik ada 2 katil single)
 ini pemilik homestay En Zakaria. 
Baik orang nya :)
Luas kan ruang tamu dia. Sesuai duduk dgn family ramai ramai kalau ada kenduri kendara kat melaka ni.


 bilik di tingkat bawah ada satu. sesuai kalau ada atuk/nenek yang tak larat naik tangga.
masterbedroom pon besar.
mama , anak2 dgn husband tido bilik 1 tu.
  • taman perumahan yang baru
  • lokasi di tengah-tengah melaka (nak ke alor gajah , masjid tanah, bandar hilir semua nye dekat..cuma bergantung jugak dgn keadaan trafik nye)
  • dapur dia lengkap dengan adanya dapur gas, blender,rice cooker, pinggan mangkuk cawan dan lagi best ada mesin basuh. tak sempat amik gambar dapur . pi tengok kat FB yea.
  • ada WI-FI
Nama homestay nye Hafza Townstay Bertam Setia. Hubungi En. Zakaria 012-3661134
Facebook Hafza Townstay bertam setia . Jom LIKE :)

Ok baiiii enjoy your weekend bebeh!


-mamazoora-

Wednesday, December 12, 2012

Baby Bullet best ke???

Assalamualaikum sume.

Hehe.

Oktober hari tu mama ada order BENDA NI.
Jadi mama baru dapat hari ni.
Nak jugak tu sampai masa tarikh best 12.12.12 kan :)

Hampir 2 bulan juga tapi takpa tak urgent sangat nak guna(padahal punyalah excited nak guna).
Dah tentu nama pun barang pre-order so memang kena tunggu ETA dia le.
Sesiapa yang beli barang pre-order kat online jangan la marah penjual tu ye.
Sabar banyak banyak. Last week tokey kedai Mum naila bagitau barang dah sampai kat supplier dan dia akan pos barang mama. Berbunga hati...yay macam dapat duit sejuta lak kan ;p

Macam biasa mama menunggu abg pos laju. Sebab selagi tak dapat hasil tangkapan online ni, mama nak keluar beli barang pun dah tak senang hati sebab hari tu poslaju datang hantar barang masa mama pergi Giant. Dah nak kena suruh en.asben pegi amik kat pos laju kat pekan ipoh. Kekadang malas nak suruh sebab kekadang tu jugak dia tak tau mama ni shoping on9!!!hahaaa tak pasal pasal la kantoi kalau suruh dia amik barang kat pos laju.

haishh panjang pulak dah melalut.
dapat dapat je tadi benda pertama mama buat...tangkap gambar la apa lagi  =).


arissa dengan izz excited nak tau apa dia dalam tu.ingatkan mainan diorang la tu. ni mainan mama kat dapur jap gi tau ;p

  ni barang yang mama dapat. lengkap semua nya. timakasih wawa :)
dah buka ni bawak pi sinki pastu basuh bersih bersih before guna yea puan puan.
eheee


dan hari ni mama buat puree carrot untuk izz sebab sepanjang 2 minggu dia makan ni, dia lebih suka carrot dari pear atau epal. maybe sebab carrot ni manis manis kan. pear ngan epal tu masam ckit.pandai ye nak yg sedap je.
mama rebus sikit carrot tu bg lembut dulu pastu baru blend. gunakan air rebusan untuk blend.
kalau mummy2 nak buat puri dalam kuantiti yg sikit, cuma guna short cup ni je. kalau nak buat banyak guna la batchbowl yg besar tu. 

Nak blend beras untuk dijadikan bubur guna milling blade.



tadaaa dah siap dan tersimpan comel lam peti ais. eheee...siap ada tempat date kat setiap bekas ni..jadi tak la mama konpius bila mama buat puri ni..kalau chill boleh tahan 3 hari, kalau frozen boleh tahan 30 hari.
 6 bekas comel ni tak tau boleh habis bila..takde la tiap2 hari nak kena buat kan. izz  makan dengan bubur nasi. 
lagi satu, buku buku panduan yang dia bekalkan tu sangat sangat berguna.

ok kesimpulannya. mama suka baby bullet. best .! memudahkan kerja dan senang untuk mama (semua nak senang je??!haiii)




*tak semestinya kalau takde benda ni kita tak boleh bagi makanan yang terbaik untuk anak anak kan . ia sedikit sebanyak  memudahkan lagi kerja mama yg suka berkungfu kat dapur ni haa. yang paling penting ialah cepat sebab anak mama 2 orang ni tak boleh langsung tinggal lelama kat depan berdua. kejap kang kakak nangis, pastu adik pulak sambung. (dah besar nanti mesti rindu masa masa ni kan )

ok tu je nak share ;)


-mamazoora-



go baby go.!

assalamualaikum. gud mowning =)

makin hari makin laju..good job baby Izz Rizqi..lepas ni confirm penat mama nak kejar awak ni.


video

video pagi semalam


Tuesday, December 11, 2012

kerja pertama selepas SPM

selamat pagi.

mulakan hari anda dengan senyuman :)

mama dengar Era.fm. Siapa dengar angkat tangan!!!
haa topik dia kerja pertama selepas SPM.
macam macam cerita kita dengar kan.

tiba tiba mama teringat kerja pertama mama selepas SPM.
SPM mama tahun 2003. so start kerja 2004.
tau tak mama buat apa? hehee...
berbekal kan seluar hitam,kasut hitam,baju putih...mama kerja kat Hotel Royal Adelphi Seremban yang mana nama baru dia sekarang Royale Bintang. Lagi glamerrr . hehe mama dengar selepas je mama berenti kerja royal tu, mereka tukar management baru..ada la tu sebab sebab tertentu nya kan.bukan sebab mama benti ye.hahaaa

macam mana pulak mama dapat kerja situ??
ok..mama ikut kawan mama nama dia ayie. terima kasih ayie, tak pernah ku lupa jasa mu dulu . ehee :)

sampai je kat tempat punch card tu kena bagi IC kat guard dulu tukar dengan pass kerja  sebelum masuk hotel. dah masuk hotel, diorang bagi baju uniform..ingat lagi..ala ala 'kot' ..kaler kelabu nak biru..hihi.. ada corak corak sikit. masa tu mama tak pakai tudung...rambut pendek gile macam lelaki. macam tomboi dah. dengan kasar nya(tak sangka aku dah beranak dua!!muahahaaa)

kerja mama masa tu ermmm...set up table dalam ballroom untuk event yang ada. first day tu mama lap segala cutlery yg ada. pastu lap cawan yg orang hotel panggil goblet nia haa.



goblet.bukan goblok ok.

lenguh jugak la tangan waktu tu. tapi best cepat dapat ramai kawan. mama kan peramah..muahahahaaa..memula nak start kerja tu punya lah malu . berdebar debar jantung mama. maklumlah pestime keluar kerja. mama jenis tak boleh duduk rumah. biar la kerja apa pun, mama nak gak kerja. 

haa gaji kalau tak silap sejam rm3 kot..ke rm4 tah..tak ingat..gaji pula diberi setiap hari khamis petang..setiap minggu..haaaa masa ni memang best..beratur ramai ramai kat tempat pak guard tu ada akak muka garang dengan cash box dan kertas. pergi kat dia, dia dah siap kira total gaji kita seminggu berapa. mama dulu boleh kata tiap tiap hari kerja. sehari dalam 12 jam..paling cepat ada yang 5 jam je. suka hati la kan..kata part time. tiap tiap minggu dapat duit tu punya la seronok..duit sendiri kan. walaupun sikit tapi bg budak budak banyak tu.lebih seratus.budak budak kan...duit beli topap..duit tengok wayang..beli baju..hihi.

mama ingat event yg terbesar dalam waktu tu ialah Chit Chat Azwan Ali..alaaa program dia yg selalu kua astro ria dulu tu. masa ni memang kerja bersungguh sungguh.lebih 12 jam kerja sebab nak make sure sume dapat siap. malam nye tu memang penuh la artis..mama  jaga table sharifah shahira, laki dia ijoy,lagi tak ingat siapa.terlampau ramai.

urmmm terlalu banyak kenangan manis yang nak diceritakan waktu kerja masa ni.tapi takpelah.mama simpan elok elok dalam hati je. 

kenapa mama berhenti?

mesti la..sampai bila pulak kan nak kerja situ. hehe..masa tu bulan jun,2004..mama tengah gosok seluar nak pi hotel ni..pastu dapat call dari UPM,serdang..mama ditawarkan belajar kat situ..uwahhhh sewonok nyess..terus tak jadi p hotel...sebenarnya surat tawaran dah lama sampai..tapi bukan sampai kat rumah mama..sampai kat ofis unty mama. unty pula beberapa minggu outstation di sabah untuk kejohanan sukan dia. thats why la UPM call rumah bagitau awak ni kena register secepat mungkin sebab orang lain dah nak habis orientasi masa tu. 

Mama terus packing baju untuk masuk U, dan petang tu jugak mama pegi sensorang naik komuter. hahaaa berdikari gila. orang lain mak bapak hantar. takpe...lagi pun mama start naik komuter dari Seremban ke Serdang sorang-sorang masa mama darjah 6 lagi (boleh pulak mak bapak lepas kan.hahaaa). 

Kenapa naik komuter sorang sorang darjah 6 tu???
Unty mama tinggal kat serdang. Mama sangat rapat dgn dia.setiap kali cuti sekolah unty akan jemput kat seremban bawa pergi rumah dia. so bila dah ada komuter, mama dengan kakak mama selalu la gi sana. ada satu hari tu kakak mama tak nak pergi, so dia hantar mama kat komuter tu pastu dia tengok mama naik dan dia pesan jangan turun mana mana. turun kat serdang je. alaa lagipun komuter kan straight je. turun turun serdang masa tu unty dah siap tunggu dah kat situ. senang kan...wei dah terkeluar tajuk...takpe lah ek :p

So apa yang korang buat selepas habis sekolah? kerja kah? duduk rumah sampai dapat tawaran belajar? ke terus kahwin??? best jugak sebenarnya kahwin awal lepas spm kan? tau2 anak dah besar dah sekarang..hihihiiii



-mamazoora-


Monday, December 10, 2012

senyap pon.

Assalamualaikum :)

Hehe pagi ni bangun bangun pagi baby Izz mama nangis-nangis.
bagi susu taknak,semua taknak.Tengok pampers macam penuh je.

Mama bawa masuk bilik air,tadah air dalam besen.
Masuk dalam tu...wahhh kemain suka main air rupanya.


Dah siap mandi pastuuuu...................
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-

TIDOQ!!


waaaa...sangat seronok menjadi seorang bayi dan kanak kanak kecil kan :).
kalau mereka tau dan faham dengan masalah yg sentiasa ada waktu dewasa,pasti mereka mereka ingin sentiasa menjadi bayi .

hehe


dah kepada surirumah,jom masuk dapur.
kepada yg kat ofis sila bekerja sambil berFB yea..baru tak tension.miahahaaaa ;p


Saturday, December 8, 2012

'M' eh?

Apa " M eh " tu?

Nak cerita sikit. Hari tu pergi cari seluar trek husband dekat giant ni. Urgent masa ni sebab dia nak p kursus lg setengah jam baru terperasan suar trek tak cukup. haishh mama p dengan arissa.

Sampai je Giant tu terus pergi bahagian seluar. ohh pening pale mama tengok banyak sangat seluar gantung gantung. Lepas tu mama cari seluar yang mama nak. Ok dah jumpa tapi size L/XL..papa pakai size M je . 

Cari punya cari tak jumpa. Kebetulan sebelah mama ada sales assistant/promoter tengah dok susun ,sangkut seluar trek tu. Sambil sambil cari mama cakap dengan dia tanpa pandang muka. Mama nak cepat niiiii...

mama : dik size M yang ni ada tak?

promoter : M eh? (suara dia agak kasar)

mama : ye dik M.

promoter : ...........(senyap)

mama masih mencari cari lagi size M tu dengan harapan promoter tadi datang bawakkan seluar tu tapi hampa..dekat 5-10 minit mama tunggu. waktu genting macam ni, seminit pon mama rasa lambat.
ehh tak ley jadi ni..mama tinjau tinjau la cari promoter tadi...tup tup dia ada tengah susun spenda @ seluar dalam. haiyaaaa...ingat kan dia pergi cari seluar size M.

Grrrrr..geram jugak..mama pergi dekat dia..baru je nak tanya pasal seluar size M tadi tu terus tak jadiiiii.....sebab dia pekerja OKU - down syndrom.

Patut la..sian dia..rasa nak peluk peluk je dia kat situ. Dulu masa sekolah mama pernah pergi rumah yg menempatkan kanak kanak downsyndrom kat temiang,seremban. seronok layan diorang. diorang manja dan comel :)

Ok.

Moral of the story, jika bercakap, sila pandang muka orang yang berdepan dengan anda yea..
Lagi...
Jangan jadikan kekurangan pada diri kita sebagai batu penghalang untuk kita berjaya. Usaha tu yang penting.

Mama bangga dgn giant ni sbb amik org OKU untuk kerja macam ni. Ok la tu kan ada jugak income/duit poket dia. First time mama jumpa.

hmmm



selamat malam.

-mamazoora-

selamat ulang bulan ke 6 baby Izz

Camat Pagi :)

Hari ni 08 disember 2012 genap umur anakku Izz Rizqi 6 bulan. Alhamdullilah.

Setiap hari menghadap dia dan kakak. Walaupun letih, tapi tak pernah jemu dan bosan.

Sempena umur 6 bulan Izz dah pandai.......


  • menunjukkan tanda tanda nak merangkak. 
  • meniarap dah pro dah siap golek golek. hehe
  • dah boleh maju ke hadapan dengan laju. sebelum ni asyik mengundur je.
  • haaaa lagi satu..paling mama geram dia dah pandai kutip barang barang masuk dalam mulut. pastu batuk batuk. memang tak boleh lepa dah sekarang. kena make sure selalu depan mata.
  • kalau tengok mama siap pakai tudung, mula la berenang renang nak pegi kat mama. takut kena tinggal la tu kan :)
Mama harap izz membesar dengan sihat la hendaknya ye..


 sayang budak mucuk. gambar pagi2 tadi..


ni tengah malam tadi..



mama papa & kak long love u so much  izz rizqi.




-mamazoora-


Friday, December 7, 2012

blog kak tijah memang best.

miahaaahaaa..
start start n3 dah nak gelak apahal =D
adehh..mama dah lama tak baca blog akak  ni.
dulu masa masih kerja memang selalu baca...
jadi mama start baca balik post dia dr tahun 2010..
2011 kejap lagi la sambung.

memang sempoi orang nya. dan jujur. dan kelakar serta spontan.
orang nismilan(negeri sembilan).
sama la kita kak. entah2 penah selisih bahu kek kodai bob.
kreatif orang nya.
ada sorang anak bujang nama cem.
lawak aaa..arissa pelik apasal mama banyak gelak sorang2 pagi ni ;p

nak sambung baca entry 2011 plak.

jom aaa baca sesama ;)

http://dikja.blogspot.com
.






Thursday, December 6, 2012

pos laju buat surprise!

Hye :)

Hari ni mama dapat hadiah?? hahaaa ..

Tadi masa baru nak kemas kemas rumah dengar ada orang hon hon depan rumah. Tinjau tinjau tengok van pos laju.

Dalam hati menjerit..YEAYYYY BABY BULLET dah sampai.  Pastu masa on the way ke van tu terpikir jap..aikk semalam wawa kata baru nak pos hari ni..tak kan dah sampai.

Ke....ada benda lain yang mama beli??

Ehhh takde . mana ada beli apa apa dah. Gila nak shopping lagi waktu sekarang ni? Gaji orang gomen lambat lagi weiii...!

Hurm waktu orang pos tu suruh sign, ada 3 kotak mama nak kena sign. Aikk pelik lagi...benda apa sampai 3? Sebelum sign mama tanya orang pos tu dulu, betul ke alamat ni? untuk siapa eh barang ni? Dia check2...Untuk norazura. Haa? itu adalah saya..hahaaa...takpe lah amik je la dulu masuk rumah baru tengok.
Masuk rumah tak tunggu dah ..terus koyak plastik dengan rakus..mana la tau kot menang apa apa peraduan..dapat talipon ke Ipad ke tab ke..miahahahaa berangan tak sudah!!

Buka buka je..Ooooohhhh laaa benda ni.!!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



 dapat 3 pack free..

mama redeem anmum essential untuk arissa bulan 10 hr tu so ini la hasilnya..
syukur alhamdullilah sesungguh nya Allah swt sangat memahami...
gaji lambatttt lagi..wahh mcm la mama kerja kan ;p.
suka la arissa ni.

susu anmum sedap.sambil sambil buat susu kakak, mama curi2 ratah ckit..hihiiiii 

THANK YOU SO MUCH ANMUM!





-mamazoora-

Wednesday, December 5, 2012

GOTCHAAAAA!!!!



Adeh..

Ni tengah malam tadi punya hal. Mama dengan papa macam biasa syok melayan drama bersiri Adam dan Hawa kat astero.

Tiba tiba kami pelik sebab cik mek Arissa takde tengok tv sama kami. Dia peminat setia adam dan hawa. Mama panggil, takde pulak dia menyahut. Mama tengok dalam bilik depan takde, kat toilet takde,kat dapur takde..ahh sudah mana dia ni.

Tapi masa mama pergi dapur tu mama dengar bunyi macam tikus je dalam bilik stor. Selama duduk sini memang belum pernah la terserempak dengan tikus. Lipas ngan cicak je banyakkk..eeeuuuuwwww...

Perlahan perlahan mama buka pintu stor..takut jugak kot tikus tetibe lari mencicit. Mama tengok takde apa pun. Ehhhh dengar bunyi belakang pintu la...haaaaaaa...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


GOTCHAAAA!!!




arissa sorok apa tak tau bawah baju papa dia tu. dok tersengih sengih.kebetulan mama pegang henset papa,terus snap.ni bilik gelap gelita. lampu kalimantang rosak.! berani arissa dok dalam bilik gelap sorang2.


Mama panggil dia keluar, dia tak nak. 


Tu dia ada loyang dia amik. apa plak dia buat ni..


Laaaaaaa dia curi curi makan choclate cadbury rupanya..patut la kat peti ais tadi ada kerusi. Sebab choclate mama sorok kat belah atas tempat2 ais tu.Jumpa juga yea. Mama memang tak suka dia makan choclate. itu mama yang punya tu. miahahaaaa..jahat nye. bukan tak suka apa, dia kalau dapat makan, kalau boleh nak habiskan satu bar besar tu. Mungkin sebab mama dengan papa jarang belikan choclate kat dia, so bila dapat ,tu yang sampai macam ni. Sanggup bergelap dalam bilik. Oh anakku....macam macam dah ye.

=)

Tuesday, December 4, 2012

Kamera.

Sejak mama kehilangan Nikon D7000 pada bulan Mei lepas, nak pergi jalan mana-mana rasa tak best sebab tak boleh nak amik gambar cantik cantik. boleh camtu? lalalaa =D

Jadi, haruslah mama dengan papa cari yang baru. Tapi bukan sekarang. Sekarang cuma waktu untuk survey dan target mana yang nak. Macam tu sekali kan..hihii

Kalau ikutkan, encik somi nak beli Nikon D7k tu semula tapi mama tak nak. Fobia dah nak guna.

Mama nak kamera compact je bukan Dslr TAPI..haaa ada tapi tu yang tak best...biasalah kuasa vito terletak di tangan suami. hahaa takde lah. Papa nye nak dslr.katanya alang alang beli compact yg harga ckit lg boleh dpt dslr, baik beli dslr. Entah la..ikut je la.

Mama dengan papa cuma survey Nikon je. Mungkin sebab dari dulu guna Nikon, dan dah selesa dengan Nikon. 

Tapi....baru baru ni..mama jatuh cinta plak dengan camera samsung (dasar cepat terpengaruh!!)

Samsung Galaxy Camera

Pulak dah.... Boleh capture gambo (mestila klu tidak bukan camera) edit2 gambo pastu share terus ke FB/Blog etc..sebab boleh connect guna wi-fi. compact ,comel, senang nak bawak selit masuk dalam diapers bag(sejak jd mummy,diapers bag adalah handbag mama). Tapi tak ley buat call la. kalau boleh memang dasyat ah. cakap talipon kat kamera...hihi ada jakun disitu.


Harga yang ditawarkan RM1899 dan didatangkan bersama sistem operasi Android. Bukan kamera pertama yang menggunakan Android, sebelum ni Nikon pun ada peranti lebih kurang sama. Tapi, Galaxy Camera didatangkan dengan sistem operasi yg terkini, iaitu Android 4.1 Jelly Bean. Skrin bersaiz sebesar 4.8-inci, paparan terbesar di sebarang kamera kompak. Sensor 16.3 megapixel, 21x zoom optikal. Ada kaler putih dengan hitam. Mama pilih putih. hehe berangan jap.

Nikon 1 J2

Ha ni yang mama dok perhati dari hari tu.
Macam biasa kompak, comel, lagi2 boleh tukar lens,gambar pon cantek2 mcm dslr je.
Kamera tanpa cermin (mirrorless) ni, model susulan kepada kamera Nikon 1 J1 yang dilancarkan tahun 2011. Ada banyak kaler, oren,PINK,merah,grey,putih,itam.
Harga pasaran malaysia sekitar RM1650.

i love white ? ..yum yum...best nya kalau dapat....berangan je semua ni sebab en. somi tak suka kamera kecik2..nak yg gedabak..larat plak mama nak bawak p mana mana. kang kalau tinggal kat rumah macam dulu kan hilang lagiiii...tak sanggup dah tau. Serius mama takkan lupa tragedi tu. huh

seterusnya..last yang mama suka. 

Nikon D5200

D5200 merupakan model yang akan gantikan Nikon D5100 yang  ada. Spesifikasi Nikon D5200 ini berada antara spesifikasi Nikon D7000(i miss u d7000) dan Nikon D3200.
Spesifikasi Nikon D5200
Nikon D5200 lengkap dgn  24.1 Megapiksel CMOS sensor, enjin pemprosesan imej EXPEED 3, dan jarak ISO antara 100-6,400 (boleh dipertingkatkan sehingga 25,600).
Di belakang kamera DSLR ni ada skrin LCD  3 inci yang boleh dipusing pada sudut tertentu dan amat membantu untuk merakam portrait sendiri(sesuai sangat)
Ada fungsi D-Movie dan kita boleh rakam video full HD 1920×1080 pada kadar 50i/60i.
Ada tiga warna , hitam, bronze(gangsa) dgn merah makngah :p


                                 
Mungkin en. suami akan ok dengan yang ini. Harga murah sikit dari D7000.

Nikon D5200 akan dijual dipasaran Eropah pada harga £720 (sekitar RM3,520 ) untuk badan sahaja atau £820 (RM4,010 )bersama-sama dengan lensa kit (kit lense) 18-55mm VR. 

Yang mana 1 ?? Entah....tak tahu lagi. Survey dan survey lagi.. ;)







papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers