Pages

Wednesday, August 15, 2012

hari tu mamy poko . hari ni kisah CD.

Salam.

Mummy2 sume mesti dah sangat familiar dgr nama CD kan..bukan Cd cetak rompak okk...Cloth Diapers..yg ala2 seluar napkin tu. ada button2 yg boleh adjust ikut size montot baby,ada insert dia.

Hari tu beli 2 set CD untuk arissa. Ramai yang kata guna CD ni bagus. Memang pun, dah kotor boleh basuh balik,masuk washing machine pun boleh. Jimat dan mesra alam. Kurang la sikit sampah2 kat dunia ni kalau semua orang guna CD ni kan :). Pastu boleh guna lama. Dan nappy rashes pun xde kalau guna CD. Design pun comel-comel je kan.

Arissa dah pakai dah bulan 6 hari tu tapi sekejap je. Mama tak tau kat mana silap nya, arissa guna waktu tidur. Bila dia kencing je mesti bocor dan habis seluar,selimut,tilam sume basahhhhh. adehhhh...memang dah pakai kan ikut size montot dia tapi still bocor jugak. Lepas tu tak pakai dah CD. Mama suruh dia kencing je before tidur dan tak pakai CD/diapers dah.

Lagi satu hari tu lepas mama cuci sebersih2 nya CD tu, insert dia tu semacam bau hancing. Dah cuci bersih dah. dah rendam dgn dynamo dulu before masuk mesin. dan dah jemur kering tp bau hancing tu ada ckit, memang macam tu ke atau kencing anak ku yang bau kuat sgt ni. haishhh...confius.

Mama cepat fed-up so CD dah jadi perhiasan je dalam gobok lemari tu. Takpe. tunggu baby izz besar ckit kan nanti nak try pakai kat baby Izz plak tengok ok atau tak .

:)

Selamat hari raya maaf zahir batin yeaaa -




Saturday, August 11, 2012

Mamy Poko vs Huggies

hye :)

mama baru lepas tukar diapers baby izz. so tiba-tiba nak share pasal diapers.

Huggies, mamy poko ?

mana satu yang best?

dua-dua pon ok je sebenarnya .

TAPI .. dengan mamy poko, kadar penyerapan lagi tinggi. bb izz walaupon dah kencing banyak tp dia sedap je tido. jimat masa tak yah bangun malam banyak kali nak tukar diapers. dia guna kul 6 petang,kul 4pagi bangun sahur baru mama tukar.lama kan? bukan mama malas okay tapinya bila tiap kali mama tukar kan , mama rasa dia punya diapers tu kering je dan x bocor. Patut la dia semacam tak sedar diapers dia dah penuh kecuali kalau dia poo-poo :) . Kalau travel pon memang best bila baby guna mamy poko. Hari tu guna huggies sekejap tapi kerap betul tukar sebab bb izz nampak tak selesa. Baru beberapa jam dah gelisah..check2 tengok dah basah rupanya. So far alhamdullilah tiada sebarang ruam yang naik kat area bird dia. hehe.

Masa arissa dulu memang guna huggies dari baby sampai umur 2 tahun. dan ada satu masa tu sangat banyak kali la cik mek sorang tu kena rashes kat private part dia sampai dia kena pakai kain lampin biasa sebab bila pakaikan huggies dia menangis tak berenti.  Dan masa tu mama tak reti pasal diapers2 ni. Tak terfikir langsung nak tukar brand lain. tau huggies je.. maklum la baby first. Nasib baik arissa dah pandai pergi toilet sendiri sekarang. Tidur malam pun dia tak kencing dah dan tak pakai diapers dah cuma pastikan dia pergi toilet dulu before tidur. Ha lagi satu baru teringat, huggies punya tape tu sangat senang tercabut. sakit hati betul...tarik sikit dah putus pastu tak ley pakai dah...rugi2...

*Drypers pernah try 2 keping kat arissa dulu tapi tak sesuai..sebab bocor dan bila penuh dia jadi berat mcm nak tercabut.

Ok tu je nak ngomel2 di pagi hari . kita suka mamy poko !   ;)

Tidur lena dengan mamy poko.
Bila baby izz lena, mama pon tumpang sama.
Jadi, Terima Kasih Mamy Poko ! 

papa love mama

my lil cute doter

Izz RIzqi

Lilypie Second Birthday tickers